Când și cum se vor recupera orele pierdute în urma grevei profesorilor. Ministrul Educației a făcut anunțul

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 15 mar 2024, 02:55

Ligia Deca a anunțat că elevii nu vor mai recupera orele pierdute în urma grevei profesorilor, din luna mai

Sursa: Pexels.com

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat când și cum vor recupera orele pierdute elevii, în urma grevei profesorilor. Aceasta a durat trei săptămâni și a fost suspendată până când cadrele didactice vor avea asigurarea că majorările salariale promise se vor aplica.

Ligia Deca, ninistrul Educației, a anunțat ce se întâmplă cu recuperarea orelor pierdute în cele trei săptămâni de grevă ale profesorilor. Mâine, 16 iunie, este ultima zi de școală pentru elevii preuniversitari.

Când și cum vor recupera elevii orele pierdute în urma grevei

Ligia Deca a anunțat că elevii nu vor mai recupera orele pierdute în urma grevei profesorilor, din luna mai, precizând, de asemenea, că salariile aferente lunii mai au fost plătite.

În schimb, până pe data de 23 iunie, orele vor fi recuperate de către cei din învățământul tehnologic.

Singurele ore care se vor recupera vor fi cele din luna aprilie. „Recuperarea nu se face pentru zilele afectate de protest în luna mai. Pentru acele zile deja au fost plătite salariile. Ceea ce am lăsat la latitudinea unităților de învățământ – în funcție de infrastructură, situație, câți profesori au fost în situația de protest, în funcție de efectivul de elevi pe care îl au – este posibilitatea unor recuperări pe parcursul acestor zile de școală.

Ele variază. Pentru unele școli, ultima zi de școală este 16 iunie. Pentru alte școli, de exemplu, toate liceele tehnologice, vorbim despre 23 iunie. În acest interval, unitățile de învățământ organizează un program de recuperare, cu aprobarea consiliului de administrație.

Citește și: Ce poate pica la Subiectul 2 și Subiectul 3 la Evaluare Națională 2023. Modele de subiecte

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Am mare încredere că vom vedea responsabilitate din partea conducerii școlilor, în așa fel încât, pe de o parte, să se poată recupera, pe de altă parte, să păstrăm un nivel decent al duratei procesului educațional”, a transmis Ligia Deca, potrivit edupedu.ro.

Cum vor fi plătiți profesorii care supraveghează și care corectează examenele naționale

Profesorii supraveghetori și profesorii care corectează Examenele Naționale și cele de la Bacalaureat v or fi plătiți cu sume cuprinse între 118 și 1.605 lei,  în funcție de rolul

pe care îl vor avea în comisie și de numărul candidaților.

Ministerul Educației își dorește să majoreze sumele primite de profesorii care vor organiza și care vor participa la desfășurarea examenelor naționale cu până la 25%, conform unui proiect de ordin de ministru.

Citește și: Evaluare Naţională 2023 pentru absolvenţii clasei a 8-a: Unde poți găsi subiectele la Română și Matematică pe Edu.ro?

Momentan, greva este suspendată, dar condiția pentru ca aceasta să nu fie declanșată din nou este ca Guvernul țării să adopte o Ordonanță de Urgență prin intermediul căreia să fie prevăzut faptul că salariul unui profesor debutant va ajunge la nivelul salariului mediu brut pe economie.

 

Taguri: