Postul Paștelui 2023 începe luni, 27 februarie și are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc duminică, 16 aprilie 2023. Cum se ține corect și când nu se consumă oțet în Postul Paștelui 2023? Alimente interzise credincioșilor în Săptămâna Mare 2023 !
Citește și: Moșii de iarnă 2023: De ce se împart vase și colaci de Sâmbăta Morților? Semnificația acestei sărbători
Când începe și cât durează Post Paște 2023
Postul Paștelui 2023, considerat cel mai aspru post al Bisericii Ortodoxe, începe luni, 27 februarie 2023 are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului.
Creștinii ortodocși din întreaga lume vor intra de luni, 3 aprilie 2023 în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, o perioadă în care preoții recomandă post, rugăciune și spovedanie, reprezentând o pregătire spirituală a creștinilor pentru sărbătoarea sfântă a Învierii Domnului.
Când și de ce nu se consumă oțet în Postul Paștelui 2023
Potrivit tradiției, pe toată perioada Săptămânii Patimilor credincioșii trebuie să se abțină de la a consuma urzici și oțet deoarece acestea au strânsă legătură cu patimile din ultimele clipe de viață ale Mântuitorului.
Trebuie amintit faptul că atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înțepându-i rănile și stropit cu oțet, pentru a-i provoca și mai multe dureri.
Legenda spune că atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oțet.Cum se ține Post Paște 2023
Postul Paștelui 2023 sau Postul Mare începe luni, 27 februarie 2023 și este cel mai lung și cel mai aspru din cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe.
Potrivit tradiției creștine, în Postul Paștelui 2023 se respectă următoarele reguli:
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
- în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă;
- în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, la fel;
- miercuri în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după oficierea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn;
- în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin;
- La praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă la peşte.
Tradiții și obiceiuri creștine în Săptămâna Patimilor din Post Paște 2023
Săptămâna Mare are rolul de a pregăti credincioșii pentru Învierea Domnului. Este vorba atât de o pregătire sufletească, cât și de o pregătire trupească, postul se înăsprește, iar cei care nu au putut să-l țină până atunci, se străduiesc ca, cel puțin în această săptămână, să-l respecte.
În Bihor și în Maramureș, această perioadă este numită și Săptămâna Neagră.
Citește și: Buna Vestire 2023. Pe ce dată pică Buna Vestire anul acesta și care este semnificația sărbătorii
Conform tradițiilor și obiceiurilor străvechi în Săptămâna Patimilor, în Maramureș, oamenii poartă haine de doliu, iar casa o îmbracă tot în negru și în albastru închis. Mulți credincioși încearcă chiar să țină post negru în unele din aceste zile, având credința că Dumnezeu îi ferește de boli, le dă sănătate și îi ajută pentru tot restul anului.
În aceste zile este bine ca toți credincioșii să fie împăcați cu toată lumea, să ierte și să-și ceară iertare, potrivit tradițiilor și obiceiurilor din Săptămâna Mare.
Când pică Paștele în următorii ani?
Dată Paște 2023- 16 aprilie
Dată Paște 2024- 5 mai
Dată Paște 2025- 20 aprilie
Dată Paște 2026- 12 aprilie
Dată Paște 2027- 2 mai
Dată Paște 2028- 16 aprilie
Dată Paște 2029- 8 aprilie
Dată Paște 2030- 28 aprilie