Care este momentul oportun pentru a cere ajutorul unui specialist?
Ca regulă generală, momentul ideal este atunci când unul dintre cei doi parteneri simte că ceva se schimbă, începe să simtă înstrăinarea și disconfortul emoțional. Acestea sunt momente când, de exemplu, preferăm să venim acasă mai târziu de la locul de muncă și să există o înstrăinare intimă și sexual.
Cuplurile merg de obicei la terapie atunci când disconfortul este foarte mare pentru fiecare partener. O astfel de circumstanță face intervenția mai complicată, idealul ar fi să se prevină astfel de situații, partenerii să aibă grijă de relație cerând ajutor, înainte de a avea sentimentul de "acest lucru nu se poate remedia niciodată, orice aș face". Un semn că un cuplu trebuie să meargă la terapie ar fi atunci când se generează tensiuni care afectează dinamica cuplului sau a familiei. În general, cele mai frecvente situații care indică necesitatea de a apela la consilier relatii cuplu sunt următoarele:
Probleme de comunicare
Ar fi atunci când vorbim și am încetat să ne înțelegem, auzim, dar nu ascultăm. Există o discrepanță între ceea ce cred, ceea ce am spus și ceea ce a înțeles celălalt.
Dificultăți în intimitate și/sau sexualitate
Întotdeauna este bine să diferențiem intimitatea și sexualitatea. Nu este același lucru un cuplu care are dificultăți în sexualitate din cauza unor probleme organice sau emoționale, cu cele care au o distanță în intimitate, neștiind cum să se apropie și cum să comunice problemele.
Perspectivele nu mai corespund
Cuplul nu se mișcă într-o direcție constantă, iar ceea ce a meritat la început ajunge să nu mai valoreze ani mai târziu. Actualizarea perspectivelor de viitor și a modului în care cuplul crește sunt esențială pentru promovarea uniunii cuplului.
Dificultăți în relația cu copiii
Educația copiilor este adesea un punct de uniune în cadrul unui cuplu. Știm cum vrem să îi educăm? Cum reacționăm la anumite situații?
Teama de discuții în contradictoriu
Cuplurile trebuie să-și piardă teama de a se certa atât timp cât nu sar peste liniile limită ale lipsei de respect. Cu toate acestea, trebuie să știm cum să discutăm, cum să ne spunem punctul de vedere și/sau dezacordul și să ne concentrăm asupra subiectului pe care îl discutăm.
Infidelitatea
Munca pe care un consilier de cuplu o va face în cazul unei infidelități a unuia dintre parteneri sau a ambilor este adesea un proces greu și dureros pentru cei implicați. Este necesar să înțelegem ce s-a întâmplat, să lucrăm la reconstruirea încrederii și să reparam daunele provocate de infidelitate.
Cum decurge terapia de cuplu?
Depinde, deși există un protocol de intervenție mai mult sau mai puțin stabilit, într-o terapie de cuplu nu toate cuplurile sunt egale. În primul rând, există o primă sesiune comună cu ambii parteneri și apoi una individuală cu fiecare, pentru a se face evaluarea. De aici sesiunile comune continuă, ceea se poate numi faza de intervenție terapeutică. Tot în cadrul terapiei se pot trata și dezechilibrele cauzate de toxicitatea partenerului, fenomen cunoscut sub denumirea de relatie toxica.
Nu este același lucru un cuplu care vine să se consulte pentru o infidelitate, în care în mod normal zona emoțională este foarte deteriorată, cu unul în care a apărut un nou-născut, iar cel mai probabil, zona comportamentală este mai uitată, deoarece atenția va pica pe noul venit, partenerii uitând să-și manifeste atenția și micile gesturi pe care le făceau cânda unul față de celălalt.