„Floriile" sau ”Duminica Floriilor” reprezintă denumirea obișnuită a celebrării evenimentului cunoscut sub numele de "Intrarea Domnului în Ierusalim".
Când sunt Floriile în 2024
Conform tradiției bisericești, Duminica Floriilor este inclusă printre Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe și are loc în fiecare an, fiind marcată în Duminica dinaintea sărbătorii Paștelui. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de "Duminica Stâlpărilor".
Duminica Floriilor marchează momentul în care Iisus Hristos a pătruns în Ierusalim călare pe un asin, cu doar câteva zile înainte de tragicul eveniment al răstignirii
Această zi ne aduce aminte de momentul în care mulțimile îl întâmpinau cu ramuri de palmier și haine întinse pe drum, salutându-L ca pe un rege binecuvântat. Intrarea în Ierusalim este un episod semnificativ în calendarul creștin, simbolizând umilința și sacrificiul lui Iisus în calea spre mântuirea oamenilor.
În zilele noastre, credincioșii aduc la biserică ramuri de salcie sau de măslin pentru celebrarea Floriilor.
După ce preotul sfințește aceste crenguțe într-un act liturgic special, oamenii le iau acasă ca pe simboluri și le așază cu grijă la icoană.
În anul 2024, sărbătoarea va avea loc pe 28 aprilie, iar Paștele ortodox este programat să fie celebrat mai târziu, pe data de 5 mai.
Datorită faptului că Intrarea Domnului în Ierusalim este marcată în timpul Postului Paștelui, credincioșilor li se permite consumul de pește
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară, au loc slujbe speciale cunoscute sub numele de denii. Aceste ceremonii liturgice sunt dedicate evocării momentelor semnificative din viața Mântuitorului, începând de la intrarea Sa în Ierusalim și până la minunata Înviere din morți.
Citește și: Postul Paștelui 2024 începe în martie: Ce recomandări ne oferă preoții pentru această perioadă
Ce NU ai voie să faci în ziua de Florii
- De Florii nu ai voie să consumi alimente de origine animală.
- În ziua de Florii, pe data de 28 aprilie, credincioșii nu au voie să consume ulei și vin.
- Tradiția spune că nu trebuie să plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe.
- Se spune, de altfel, că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.
- În această zi nu se împart alimente care conțin lapte, brânză, ouă sau carne.
- De florii nu se fac munci grele, pentru că este o sărbătoare mare.
- Dacă primești de pomană, în ziua de Florii, nu ai voie să o arunci la gunoi.
- Nu este bine să se spele în ziua de Florii.
- În Duminica Floriilor nu se coase și nu se toarce.
- De Florii nu ai voie să arunci crenguțele de salcie sfințite, pentru că vei atrage ghinionul.
- De Florii nu e bine să te cerți cu cei din jurul tău, ci trebuie să fi mai iertător.
Citește și: Pe ce dată se dau ceasurile înainte cu o oră în 2024. Ziua va avea doar 23 de ore
Cum se ține corect Postul Paștelui
În primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă;
În primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, la fel
Miercuri în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după oficierea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn;
La praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă la peşte,
În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.