Când sunt Moșii de Iarnă 2024: Ce este bine să dai de pomană în această zi

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 05 feb 2024, 13:48

Pe ce dată pică Moșii de Iarnă 2024?

Sursa: pexels.com

Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților este una dintre cele mai importante sărbători din Calendarul Creștin Ortodox.

Moșii de Iarnă este o zi importantă pentru creștinii ortodocși, în această zi aceștia participând la slujbele dedicate celor decedați. Află pe ce dată cade Moșii de Iarnă 2024 și ce este bine să împarți în amintirea celor decedați.

Pe ce dată sunt sărbătoriți Moșii de Iarnă 2024?

Moșii de Iarnă se sărbătoresc înainte de Lăsata Secului de carne, mai exact înaintea intrării în Postul Paștelui.

Moșii de Iarnă mai poartă denumirea și de Sâmbăta Morților, moment în care creștinii ortodocși participă la Sfânta Liturghie, slujbă dedicată celor decedați. Este momentul în care oamenii își aduc aminte de părinții și bunicii pe care nimeni nu îi mai poate pomeni.

Pe lângă zilele în care sunt organizate parastase individual, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă și o slujbă generală pentru cei morți.

Potrivit crestinortodox.ro, în acest an, Moșii de Iarnă sunt sărbătoriți pe data de 9 martie, cu o zi înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți.

Ce este bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților 2024?

Pe lângă participarea la slujba religioasă, creștinii dau de pomană, pentru sufletul celor adormiți diverse alimente. Acestea se duc la biserică pentru a fi, mai întâi, sfințite de preoți, după care se împart celor nevoiași.

Citește și: Moșii de iarnă 2024: Ce nu este bine să dai de pomană

Potrivit tradiției, la biserică se duce pomelnicul, în care sunt trecute numele celor decedați, o sticlă cu vin, un colac de pâine, colivă și lumânări. După slujbă, oamenii merg la cimitir unde aprind o lumânare și le împart oamenilor săraci pachete cu plăcinte, brânzeturi, dulciuri, colivă, preparate pe bază de carne, fructe, legume și alte alimente pe care persoanele respective și le permit.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În zona Bucovinei, pachetele conțin, neapărat, plăcinte cu brânză, iar în Transilvania se pune și o prăjitură denumită „pupi”, care este de fapt un chec cu mere.

În momentul în care se împarte un vas cu mâncare, se aprinde și o lumânare care reprezintă sufletul celor adormiți care așteaptă pe lumea cealaltă, în lumina lui Dumnezeu.

Lumânările aprinse la mormintele celor dragi reprezintă căldura care îi întâmpină pe cei decedați în lumea de dincolo.

De ce se dă de pomană în această zi?

Cuvântul parastas provine din limba greacă și înseamnă a mijloci sau a sta în locul cuiva.

Acest lucru reprezintă, potrivit credinței creștine, că noi cei vii, mijlocim către Dumnezeu pe cel mort. Acest parastas se face în speranța că Dumnezeu, pentru jerfa plină de iubire, dar și pentru rugăciunea rostită azi, îl va ierta de păcate pe cel mort. Tot potrivit tradiției creștine, atunci când cineva primește pachetul cu mâncare trebuie să zică „Dumnezeu să-l ierte!” sau ”Bogdaproste!” care înseamnă „Slăvit să fie Dumnezeu!”.

Trebuie știut faptul că Moșii de iarnă deschid seria celor șapte sâmbete ale morților, ce se va încheia cu Sâmbăta lui Lazăr – ziua dinainte de Duminica Floriilor.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților 2024

Odată cu această zi, cu Lăsata secului de carne, se interzic cununiile religioase, până la Duminica Tomei, care cade în a doua săptămână după Paște.

Credincioșii care vor să facă pomeniri de Moșii de Iarnă, trebuie să participe mai întâi la slujba religioasă și abia apoi să dea de pomană. De asemenea, este bine de știut că în această zi nu se spală și nu se lucrează. Femeile care lucrează în această zi și nu respectă tradițiile, sunt pedepsite să tremure precum o piftie.

Citește și: Rugăciune de mulțumire către Maica Domnului: „Preasfântă Fecioară, Preacurată Maică Născătoare de Dumnezeu, Îţi mulţumesc că ne eşti şi nouă Mamă Bună, Iubitoare şi Grabnic Ajutătoare!

Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii sau Sâmbăta Piftiilor. Este bine ca în această zi să dai de pomană piftie, sau răcitură, cum se zice în zona Moldovei. Din bătrâni se spune că dacă nu ai mâncat piftiile până în această zi, a doua zi trebuie să le arunci, astfel vor veni friguri în timpul verii. De altfel, este și ultima zi din iarnă în care se mai mănâncă piftie.