Mucenicii 2023 sau sărbătoarea celor 40 de Mucenici. Potrivit calendarului ortodox, în fiecare an, la data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de mucenici din Sevastia, care au fost martirizați în anul 320 din cauza credinței creștine. În tradiția populară, această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Moșii de Primăvară .
Când pică Mucenicii 2023 sau sărbătoarea celor 40 de Mucenici
Mucenicii 2023 sau sărbătoarea celor 40 de Mucenici este o sărbătoare cu dată fixă care pică în fiecare an la data de 9 martie, potrivit calendarului ortodox .
Ziua de 9 martie, atunci când are loc sărbătoarea celor 40 de Mucenici este marcată cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox și este o zi de pomenire a sufletelor celor adormiți.
Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus cu începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională romanească, Mucenicii sau Moșii de Primăvară. În credința populară, ziua mucenicilor încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde.
De aceea, pe data de 9 martie se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece ca să iasă căldură și să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc, scrie crestinortodox.ro .
Citește și: Când pică Paștele în 2024? Data la care creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului în anul 2024
Cei 40 de Mucenici din Sevastia
Cei 40 de mucenici din Sevastia au fost un grup de soldați romani din Legiunea a XII-a Fulminata (Înarmată cu fulger) care a fost martirizat în anul 320 din cauza credinței creștine și este menționat în martirologiile tradiționale.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Ei au fost uciși de la marginea orașului Sevastia din provincia Armenia Inferior (actualul oraș Sivas din Turcia) din ordinul împăratului Licinius (308-324), care, după anul 316, i-a persecutat pe creștinii din regiunile orientale ale imperiului.
Mineiul Bisericii Ortodoxe menționează următoarele nume ale celor Patruzeci de Mucenici:
Hesychius, Meliton, Heraclius, Smaragdus, Domnus, Eunoicus, Valens, Vivianus, Claudius, Priscus, Theodulus, Euthychius, John, Xantheas, Helianus, Sisinius, Cyrion, Angius, Aetius, Flavius, Acacius, Ecditius, Lysimachus, Alexander, Elias, Candidus, Theophilus, Dometian, Gaius, Gorgonius, Eutyches, Athanasius, Cyril, Sacerdon, Nicholas, Valaerius, Philoctimon, Severian, Chudion și Aglaius.
Obiceiuri de sărbătoarea celor 40 de Mucenici 2023
Mucenicii 2023. Fiind și un prilej de pomenire a morților, pe data de 9 marie, atunci când sunt pomeniți cei 40 de Mucenici, creștinii fac colivă și mucenici cu nucă și miere pe care-i dau apoi de pomană pentru sufletele celor adormiți.
Femeile fac micenici, pe care îi numesc sfinţişori sau bradoşi. Aceştia sunt în formă de om, opturi, melc, spirală sau albină. Se duc la biserică şi se împart săracilor. Tot acum se face şi un fel de turtă în chip de om fără ochi, numită Uitata. Ea se dă copiilor s-o mănânce cu miere şi se face pentru morţii care, din greşeală, n-au fost pomeniţi peste an. Există şi datina ca, în această zi, fiecare să bea 40 de pahare cu vin, câte unul pentru fiecare din cei 40 de mucenici, ştiut fiind că numărul 40 se asociază morţilor.