Sf Mihai și Gavriil sunt sărbătoriți în fiecare an la data de 8 noiembrie, potrivit calendarului ortodox.
Sărbătoarea sfinților Mihail şi Gavriil datează din secolul al V-lea și este una dintre cele mai importante sărbători ale românilor. Potrivit statisticilor, peste un milion de români poartă numele Sf Arhangheli și își sărbătoresc onomastica pe data de 8 noiembrie.
Ce tradiții și obiceiuri se respectă de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii casei și ai gospădăriei, pomeniți an de an în calendarul ortodox în luna lui Brumar!
Citeste si: Ce e bine să faci astăzi, de Sf Mihail și Gavriil 2022! Obiceiuri pentru sănătate și noroc
Când pică Sf Mihail și Gavriil 2022
Ca în fiecare an, potrivit calendarului creștin, Sfinții Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți pe data de 8 noiembrie. Anul acesta, Sf Mihail și Gavriil 2022 pică în cea de-a două azi de marți a lunii noiembrie, cunoscută și ca luna lui Brumar.
În tradiţia Bisericii sunt cunoscuţi un număr de şapte Arhangheli: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil şi Varahiil. Mihail, care se tâlcuieşte "puterea lui Dumnezeu" şi este voievodul oştilor cereşti, primul din ceata Sfinţilor Arhangheli, poartă sabie de foc şi are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrajmaşilor. Gavriil, care înseamnă "bărbat-Dumnezeu", este arhanghelul bunelor vestiri. El nu poartă sabie de foc, ci crin, fiind aducătorul veştilor bune.
Rafail, al treilea arhanghel, este tămăduitor al neputinţelor omeneşti.Se spune că Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. Arhanghelul Mihail a însoţit poporul ales în pământul făgăduinţei, dar şi cele zece pedepse, a fost păzitorul oştilor lui Isus Navi, a stins cuptorul celor trei tineri din Babilon, a păzit pe Daniil în groapa cu lei şi tot el a dat biruinţă lui Ghedeon în luptă.
Arhanghelul Gavriil a vestit naşterea Maicii Domnului, a fost primul care a rostit numele lui Iisus, i-a dat nume lui Ioan Botezătorul şi a descoperit magilor taina întrupării Mântuitorului.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Sf Mihail și Gavriil 2022. Tradiții și obiceiuri care se respectă de această sărbătoare
Pe lângă semnificația oferită de Biserică, sărbătoarea Sf Mihail și Gavriil aduce și o serie de tradiții și obiceiuri pe care românii le-au transmis din generație în generație și pe care, încă le respectă, în fiecare an la data de 8 noiembrie, dată la care îi sărbătorim pe Sf Arhangheli Mihail si Gavriil.
Conform tradiţiei, în ajunul sărbătorii Sf Mihai și Gavriil se oficiază slujba de priveghere, seara, la care sunt prezenţi ierarhul locului şi alţi invitaţi, precum şi o mulţime de credincioşi. În unele locuri, privegherea durează toată noaptea, fiind însoţită de litie, acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, citirea moliftelor, miezonoptica, psaltirea şi alte citiri şi cântări.
Potrivit tradițiilor și obiceiurilor de Sf Mihail și Gavriil, după slujba religioasă, se citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenţi, după care preotul se dezbracă de veşmintele preoţeşti şi le pune peste credincioşi, gestul având leac pentru multe boli, în special cele mintale.
În timpul Sfintei Liturghii oficiate cu ocazia sărbătorii Sf Arhangheli Mihail și Gavriil, la ieşirea preotului cu sfintele daruri, mulţi credincioşi pun în calea preotului haine pentru a trece peste ele şi a obţine vindecare şi sfinţenie pentru cel care le va purta.
Bisericile care au hramul Arhanghelilor Mihail și Gavriil dăruiesc credincioşilor cozonac şi un pahar cu vin sau organizează o agapă frăţească în curtea bisericii sau în interiorul acesteia.
Conform tradiției, în ziua Sf Arhangheli Mihail și Gavriil e bine sa porti in portofel o iconita cu Sfintii, astfel vei avea noroc tot anul.
Sursă: creștinortodox.ro