Când sunt sărbătoriți Sfinții Mihail și Gavriil în 2024? Ce obiceiuri trebuie evitate pentru a avea noroc

Autor: Cristina Mocanu

Mihail și Gavriil

 
Sursa: doxologia.ro

Ce nu este bine să faci în ziua de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil pentru a avea noroc tot anul?

Sfinții Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți cu mare evlavie în fiecare an, fiind considerați protectorii sufletelor și călăuzele celor vii și celor plecați. Această zi aduce tradiții și obiceiuri menite să atragă norocul și protecția divină.

Pe ce dată sunt sărbătoriți Mihail și Gavriil 2024?

Pe data de 8 noiembrie 2024, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocazie importantă în calendarul bisericesc pentru pomenirea celor care ne veghează atât în viață, cât și după moarte.

Această zi îi onorează nu doar pe cei doi Arhangheli, ci și toate cetele îngerești care au rămas credincioase lui Dumnezeu.

În tradiția populară românească, această sărbătoare este însoțită de numeroase obiceiuri și superstiții care marchează relația dintre cei vii și cei plecați în lumea de dincolo. Obiceiurile din Bucovina, în special, aduc în prim-plan o serie de practici care au menirea de a atrage norocul și de a oferi protecție împotriva relelor.

Citește și: Pe ce dată sunt sărbătoriți Moșii de toamnă 2024: Ce nu ai voie să dai de pomană în această zi

Obiceiuri și tradiții de 8 Noiembrie

Potrivit informațiilor furnizate de crestinortodox.ro, pe 8 noiembrie, în multe regiuni din România, oamenii respectă un set de tradiții adânc înrădăcinate, menite să aducă liniște și protecție divină.

În satele bucovinene, în ajunul acestei sărbători, se organizează praznice și pomeniri pentru cei adormiți, cunoscute sub numele de Moșii de Arhangheli. Credincioșii împart ofrande pentru sufletele celor plecați, crezând că astfel le pot oferi lumină și pace în lumea de dincolo.

Unul dintre obiceiurile esențiale din această zi este aprinderea lumânărilor la biserică. Oamenii aduc lumânări și le aprind atât pentru cei decedați, cât și pentru cei vii, rugându-se pentru sănătate și ferirea de rele.

Se spune că lumânările aprinse pe 8 noiembrie devin talismane puternice care "țin de lumină" pe lumea cealaltă, călăuzindu-i pe cei decedați spre veșnicie. Aceste lumânări au o semnificație specială, fiind simboluri ale speranței și ale credinței că cei dragi vor fi protejați în viața de dincolo.

Slujbele religioase de seara marchează și ele acest moment, fiind adesea urmate de priveghere pe timpul nopții. Credincioșii participă la acatiste și la alte rugăciuni speciale dedicate Arhanghelilor Mihail și Gavriil, invocându-le ajutorul și binecuvântarea.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?

Ce nu ai voie să faci de Sf. Mihail și Gavriil pentru a atrage norocul

Sărbătoarea Arhanghelilor este marcată de numeroase superstiții, multe dintre ele legate de noroc și protecție divină.

În tradiția populară, sunt câteva lucruri pe care oamenii trebuie să le evite în această zi pentru a nu atrage ghinionul.

Evitarea muncii în ziua de 8 noiembrie: Potrivit credinței populare, orice muncă fizică sau activitate gospodărească în ziua de 8 noiembrie este considerată un gest de sfidare la adresa sfinților. Legenda spune că cei care lucrează în această zi se vor chinui înainte de moarte, fiind pedepsiți pentru neascultare. Se crede că în această zi trebuie să-ți dedici timpul rugăciunii și cinstirii îngerilor păzitori, pentru a te bucura de ocrotirea lor.

Turta aruncată între oi: Un obicei specific din anumite zone montane, cum ar fi Bucovina, este pregătirea unei turte speciale din făină de porumb, cunoscută ca “turta arieților”. Această turtă se aruncă între oi în dimineața zilei de 8 noiembrie, în momentul „năpustirii arieților” (berbecii care intră între oi). Dacă turta cade cu fața în sus, acest semn prevestitor este considerat norocos, indicând o primăvară bogată cu mulți miei sănătoși. Dacă turta cade invers, se crede că va aduce nenoroc sau lipsuri, iar crescătorii de animale se întristează la gândul unei posibile recolte mai slabe.

Superstiția lumânărilor: În popor se spune că e bine să aprinzi o lumânare nu doar pentru sufletul tău, ci și pentru acele suflete „osândite” sau „fără lumânare”, cum ar fi sinucigașii sau cei care au murit în singurătate. Aprinderea lumânărilor pentru aceste suflete poate aduce liniște și protecție pentru tine și familia ta. Conform tradiției, aceste suflete primesc astfel o „lumină de veci”, iar credincioșii care le ajută se bucură de protecția îngerilor.

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2024: Când sunt prăznuiți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil?

Importanța Arhanghelilor Mihail și Gavriil în tradiția populară ortodoxă

În credința populară, Sfântul Mihail este considerat puternicul apărător împotriva răului. Se spune că el are puterea de a elibera Soarele și Luna atunci când acestea sunt furate de forțele malefice și că stă la căpătâiul celor care se pregătesc să treacă în lumea cealaltă. Totodată, Arhanghelul Mihail veghează ca gerul să vină treptat pe pământ, astfel încât oamenii să aibă timp să se obișnuiască cu frigul.

Sfântul Gavriil este adesea perceput ca mesagerul divin, protector al vieții și binecuvântărilor. În trecut, Arhanghelii erau sărbătoriți și ca patroni ai caselor și ai familiei, fiind considerați cei care "păzesc omul de la naștere până la moarte".

În popor, ziua de 8 noiembrie este cunoscută și ca "vara Arhanghelilor" deoarece în această zi vremea este mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă a anului. Tradiția spune că între 8 noiembrie și Crăciun trebuie să mai existe câteva zile călduroase, numite "vara iernii", ca un semn al îngăduinței divine.

Această sărbătoare a Arhanghelilor Mihail și Gavriil este așadar una deosebit de importantă în calendarul creștin ortodox, marcând atât legătura noastră cu îngerii păzitori, cât și relația spirituală dintre cei vii și cei plecați. Să respectăm aceste tradiții pentru a ne bucura de protecția și binecuvântarea divină.