Când trebuie date jos cauciucurile de iarnă. Ce spune legea

Autor: Elena Padure
Actualizat: 22 iul 2022, 10:25
Cand se trece la anvelopele de sezon cald

O dată cu venirea primăverii, mulți șoferi se întreabă când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă, potrivit legii.

În sezonul de iarnă, șoferii riscau amenzi de până la 2.900 de lei dacă nu foloseau cauciucurile potrivite anotimpului. Venirea primăverii aduce, din nou, nevoia de schimbare a anvelopelor, pentru șoferi. Iată când se dau jos cauciucurile de iarnă și cât costă schimbarea anvelopelor. 

Când se dau jos cauciucurile de iarnă

Legea nu prevede o dată exactă la care se poate renunța la cauciucurile de zăpadă.

specialiștii recomandă înlocuirea lor odată cu încălzirea vremii. Anvelopele folosite în sezonul rece pot fi îndepărtate atunci când temperatura trece de 7 grade Celsius și putem fi siguri că ninsorile nu se vor întoarce.

„Folosirea intensă a pneurilor de iarnă la temperaturi de peste 7 grade scade performanțele acestora. La viteze de peste 100 km/h, presiunea din anvelope scade, existând chiar pericol de explozie. O anvelopă dezumflată nu asigură o aderență recomandată pe drumuri uscate, mai ales că prin folosire la temperaturi ridicate ea devine moale și extrem de elastică”, a spus Victor Iordănescu, reprezentantul unui

service auto din Capitală, pentru Click.ro

Citeste si: Atenție, șoferi! Puteți fi amendați și dacă aveți cauciucuri de iarnă! Ce prevede legea

De ce să nu folosești anvelope de iarnă în sezonul cald

Cauciucurile de iarnă pierd din performaneță dacă sunt folosite care sunt folosite primăvara și vara. O mașină echipată cu anvelope nepotrivite pentru sezonul cald are nevoie de mai mulți metri pentru a se opri, la frânare.

„Din dorința de a economisi bani, mulți șoferi ignoră factorul siguranță. Își cumpără anvelope la mâna a doua, care au o durată de viață extrem de scurtă. Un cauciuc de iarnă nou are o adâncime a canalului de 8 milimetri și rămâne performant până la o adâncime de 5 milimetri. Anvelopele second hand vin cu o adâncime a canalului la care ar trebui schimbate”, spune fostul pilot de raliu Titi Aur.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cât costă să schimbi cauciucurile de iarnă?

În funcție de dimensiunea mașinii, prețul diferă. De obicei, prețul e mai scăzut în cazul unui autoturism mai mic.

Astfel, pentru un autovehicul de dimensiune normală, prețul de schimbat anvelopa variază între 150-350 de lei. În cazul mașinilor mari de tip SUV, prețul începe de la 400 de lei și poate ajunge inclusiv la 1.500 de lei pe anvelopă, potrivit Fanatik

Citeste si: Se schimba Codul Rutier. Noua legislatie rutiera va include si trotinetele electrice

Amenzi pentru folosirea de cauciucuri de iarnă uzate

Potrivit Codului Rutier,  anvelopele de iarnă sunt obligatorii  dacă circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.  

Pe timp de iarnă, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și vehiculele de transport cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte

În cazul în care anvelopele de iarnă sunt uzate, poliția ne poate amenda cu până la 725 de lei. Limita maximă de uzură admisă de lege este de 1,6 mm, iar limita pentru minima siguranţă este de 2 mm în cazul anvelopelor de vară și de 4 mm în cazul pneurilor de iarnă informează auto-bild.ro.

Citeste si: Cauti anvelope all-season? Acum le poti comanda online, simplu si rapid

Dacă sunteți prinși în trafic cu anvelope de iarnă ce depășesc uzura admisă de lege, Codul Rutier prevede o amendă din clasa II, ceea ce înseamnă că veți primi 4-5 puncte de amendă. Amenda se ridică la 725 de lei. Totodată, polițiștii pot dispune și măsura de reținere a certificatului de înmatriculare. 

Citeste si: Ce taxe trebuie să plătești în 2021 dacă îți cumperi o mașină second hand din Germania

 

Taguri: