Când trebuie să despodobești bradul de Crăciun și ce semnifică data exactă

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 06 oct 2022, 07:10

Când se despodobește btadul de Crăciun

Sursa: PixaBay

Tradiția împodobirii bradului reprezintă unul dintre cele mai importante și practicate obiceiuri din perioada Crăciunul. Cu toate acestea, nu multă lume știe faptul că despodobirea bradului este un proces la fel de important precum decorarea sa. Iată când se despodobește bradul și ce trebuie să știi despre această tradiție

Sărbătorile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai iubite și așteptate perioade ale anului. Oamenii din întreaga lume sărbătoresc Crăciunul și Revelionul împreună cu familia, prietenii și persoanele dragi lor, bucurându-se împreună de magia sărbătorilor din sezonul rece. Pe lângă timpul petrecut în familie, Crăciunul vine la pachet și cu o serie de tradiții și obicei arhicunoscute și practicate chiar și în prezent, printre care se numără oferitul cadourilor, colindatul sau împodobirea bradului.

Tradiția privind împodobirea bradului este un obicei practicat în diferite colțuri ale lumii, avându-și originile din strămoși. Este bine cunoscut faptul că procesul de decorare al pomului de Crăciun se face, în mod normal, la data de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, însă data poate suferi schimbări în funcție de programul fiecăruia.

Cu toate acestea, nu multă lume știe că și despodobirea bradului are la baza sa câteva tradiții care trebuie respectate pentru a avea un an bun.

Iată când trebuie să strângi copacul de Crăciun și ce obiceiuri sunt la baza acestui procedeu:

Când se despodobește bradul

Decorarea pomului de Crăciun este una dintre tradițiile cele mai iubite de către persoanele de toate vârstele. În mod normal bradul se împodobește împreună cu toți membrii familiei care lucrează în echipă pentru a duce la bun sfârșit împodobirea celui mai frumos copac.

Citeste si: Cum arată bradul de Crăciun al Ilenei Sterp! Sora mai mare a lui Culiță Sterp s-a mutat în noul penthouse

În prezent, ziua în care se decorează bradul diferă de la o familie la alta din diferite motive. Principalul motiv este lipsa timpului, membrii familiei fiind prea ocupați cu diferite alte activități profesionale, educaționale sau de orice alt fel, pentru a face din procesul de decorare al bradului un eveniment anual într-o dată exactă.

Multe persoane intră în spiritul sărbătorilor chiar de la început iernii, la data de 1 decembrie, așa că aleg să decoreze bradul și restul gospodăriei chiar din această zi.

Cu toate acestea, tradiția străveche spune că împodobirea bradului ar trebui să aibă loc în fiecare dată de 24 decembrie, mai exact în Ajunul Crăciunului. Acest obicei încă se practică în multe case românești, mai ales în locuințele unde a fost achiziționat un brad natural.

Copacul viu rezistă undeva la două săptămâni din momentul în care este tăiat, ceea ce impune creștinilor să înceapă împodobirea sa cât mai târziu, pentru a se putea bucura pentru cât mai mult timp de el.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nu multă lume știe, însă până și momentul în care bradul trebuie despodobit are o importanță deosebită în tradiția creștină. Obiceiul străvechi legat de despodobirea bradului spune că pomul de Crăciun trebuie strâns de ziua Sfântului Ion, la data de 7 ianuarie a fiecărui an, pentru a avea parte de un an bun, binecuvântat. Cu toate acestea, unele persoane aleg să țină bradul în casă până aproape de sfârșitul iernii pentru a simți pentru mai mult timp magia sărbătorilor, iar alți oameni aleg să îl strângă mult mai devreme, chiar aproape de Anul Nou.

Citeste si: Când se împodobește bradul de Crăciun

Legenda bradului de Crăciun

Obiceiul împodobirii bradului are la bază tradiții germane care presupuneau decorarea casei cu crenguțe de brad sau aducerea în gospodărie a unui brad întreg, ce urma să fie ornat cu fructe, flori sau panglici. Germanii au ales tocmai bradul dintre toți pomii din două motive: este singurul copac care rămâne verde toată iarna și are o formă triunghiulară care amintește de Sfânta Treime. De asemenea, decorațiunile de pe crenguțe fac trimitere la fructele cunoașterii din pomul din Grădina Edenului.

Izvoarele istorice prezintă că dacii aveau de asemenea tradiții care includeau bradul, însă acestea nu se practicau de Crăciun, ci în cadrul altor evenimente importante. Două dintre acestea erau nunta și înmormântarea cuiva. Astfel, obiceiul era ca atunci când unul dintre aceste lucruri se întâmpla, un brad trebuia tăiat și dus lângă aceste persoane pentru a se face astfel legătura sacră dintre om și natură.

În prezent, bradul de Crăciun face trimitere directă la tradiția lui Moș Crăciun, care aduce cadouri tuturor copiilor cuminți. În urmă cu câteva decenii moșul nu doar că aducea daruri, ci și venea în casele oamenilor cu câte un brad pe care îl împodobea singur. Astăzi, Moș Crăciun este așteptat de copii cu lapte, prăjituri și bradul deja ornat pentru a-i ușura munca.

 

Sursă: ziarulunirea.ro    playtech.ro