Când trebuie să faci doza a treia de vaccin anti-COVID-19, în funcție de tipul vaccinului pe care l-ai făcut

Autor: Lavinia Medrea

Când trebuie să faci doza a treia de vaccin anti-COVID-19, în funcție de tipul vaccinului pe care l-ai făcut

Sursa: PixaBay

Cetățenii români au început să se vaccineze din ce în ce mai des de când s-a introdus obligativitatea certificatului verde pentru mai multe locuri și activități și de când au început să apară forme mai grave de boală.

Doza cu numărul trei este rapelul pe care tot mai mulţi români s-au hotărât să îl facă. Miercuri au fost confirmate 150.935 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Totodată, vaccinul Johnson&Johnson a fost făcut de 111.556 de persoane.

În total, 11.607 persoane au făcut doza a doua şi 27.772 doza a treia.

Când trebuie administrată doza a treia de vaccin anti-COVID-19

„Există două recomandări pentru doza suplimentară. Respectiv, la persoanele cu imunosupresie și la persoanele care au comorbidități la care răspunsul nu este foarte înalt și nu s-au vaccinat până în momentul de față, trebuie să facă o primă doză apoi, după 21 de zile trebuie să facă a doua doză, iar cea de-a treia doză care ar figura ca doza booster, trebuie făcută la 28 de zile de la doza a doua.

Pentru persoanele care s-au vaccinat, după ce au trecut 6 luni de la doza a doua, pot face doza booster”, a declarat epidemiologul prof. dr. Doina Azoicăi.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Un medic cardiolog demontează zvonurile legate de cancere şi leucemii provocate de vaccinul anti-Covid, după câțiva ani: „O inepție. Nu există aşa ceva!”

Doza suplimentară de vaccin anti-COVID-19, doza cu numărul trei, poate fi făcută de persoanele care au boli grave, dacă le-o recomandă medicul, în timp ce doza booster se poate administra fără vreo recomandare, tuturor persoanelor la care au trecut 180 de zile de la doza a doua.

  • Doza trei (suplimentară):  pentru persoanele sever imunodeprimate, se poate administra la minim 28 de zile de la doza 2, dar este nevoie de recomandare medicală.
  • Doza trei (booster):  pentru toate persoanele, se poate administra la minim 180 de zile de la doza 2 și nu este nevoie de o recomandare medicală.

Vaccinul Comirnaty- Pfizer BioNTech:

Schema de vaccinare are trei doze și presupune administrarea dozei a doua la interval de 21 de zile de la prima doză, iar doza a treia la interval de minim 28 de zile de la doza a doua.

Citeste si: pfize

Vaccinul Spikevax- Moderna:

Schema de vaccinare are trei doze și presupune administrarea dozei a doua la interval de 28 de zile de la prima doză, iar doza a treia la interval de minim 28 de zile de la doza a doua.

Recomandarea medicală de administrare a dozei suplimentare de vaccin va fi păstrată de medicul care vaccinează, în copie.

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.