Când trebuie să fie despodobit bradul de Crăciun pentru a avea noroc în casă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 04 oct 2023, 01:35

Când trebuie să fie despodobit bradul de Crăciun pentru a avea noroc în casă

Sursa: Pexels.com

Împodobire bradului este un moment special pentru toate familiile, dar nu multă lume știe cât trebuie să ținem bradul de Crăciun împodobit în casă.

Despodobirea bradului este un moment nostalgic deoarece ne amintește că o perioada sărbătorilor de iarnă s-a încheiat, dar iată cât este indicat să ținem bradul împodobit în locuințele noastre.

Citește și: Ce nu trebuie să-ți lipsească în ziua de Bobotează 2023. Vei fi ferit de boli și necazuri tot anul

Când trebuie bradul de Crăciun despodobit

În funcție de bradul ales la începutul lunii decembrie, acesta poate fi despodobit mai devreme, dacă este unul natural deoarece începe să se usuce și să îi cadă acele sau mai târziu, în cazul în care acesta este unul artificial. Pentru toți oamenii momentul în care se despodobește bradul de Crăciun este unul greu, ce pune sfârșit sărbătorilor de iarnă, însă și acesta poate fi petrecut alături de persoanele apropiate.

Tradiția ne spune însă, că indiferent de bradul ales, acesta se despodobește până la data de 7 ianuarie, atunci când se celebrează Sfântul Ioan Botezătorul. Se spune că dacă bradul nu este strâns până la data de 7 ianuarie, în casă nu va fi noroc, dar acest lucru poate atrage și o iarnă mai grea.

Pentru a primi norocul în căminele noastre, bradul de Crăciun trebuie să fie despodobit până la ziua de 7 ianuarie.

Cu toate acestea, există anumite zone în care bradul de Crăciun este ținut până la începutul primăverii, însă este mai obișnuit pentru români ca marea curățenie de după sărbători să aibă loc după ce se sărbătorește Sfântul Ion.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Ce este bine să dai de pomană de Bobotează 2023. Tradiții și obiceiuri creștine de Botezul Domnului

Tradiții ale despodobirii bradului

Tradiția spune că așa cum am împodobit bradul pentru sărbătorile de iarnă, alături de familie și prieteni, așa trebuie și să îl despodobim. Este recomandat să cântăm colinde la procesul de despodobire deoarece pune capătul unei perioade frumoase petrecute de cei dragi.

În unele zone ale țării, oamenii își pun o dorință în momentul în care bradul este despodobit, crezând astfel că aceasta se va îndeplini până la Crăciunul viitor.

Un alt pas important pe care românii ales să îl facă este stropirea bradului cu apă sfințită. Acest pas se face înainte ca acesta să fie strâns, fără beteală sau globulețe, alături de familie, moment în care toți cei prezenți vor spune o rugăciune.

Indiferent de tipul de brad pe care l-am ales la începutul sărbătorilor, acesta trebuie sfințit în momentul despodobirii.

Citește și: Câte zile nu ai voie să speli după Bobotează 2023. Greșeala pe care o fac majoritatea românilor

Surse: spynews.ro, fresh24.ro

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.