Cand trebuie sa mergi la doctor in cazul unei dureri de cap?

Author: B.M.
Actualizat: 13 sep 2019, 15:32
durere de cap

Durerea de cap poate fi o adevarata pacoste. Este una dintre cele mai comune plangeri de sanatate din cauza faptului ca aproape toata lumea s-a confruntat cu neplacerile ei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai bine de jumatate dintre adultii din intreaga lume au suferit dureri de cap la un moment dat in acest an.

Cele mai multe dintre ele dispar fara a provoca probleme suplimentare. Totusi, poate fi greu de stiut cand este momentul potrivit sa programati o vizita la medic. Iata ce trebuie sa stiti despre durerile de cap persistente, plus semnele ca ar trebui sa solicitati ajutor medical. Desi este incomod, este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta.

Durerea de cap declansata de tensiune

Este cea mai frecventa durere primara de cap. Se considera ca genetica si mediul joaca un rol la fel de important ca stresul si tensiunea musculara atunci cand vine vorba de cauzele care declanseaza acesti tip de durere.

De obicei este bilaterala, ceea ce inseamna ca afecteaza ambele parti ale capului. Durerile de cap declansate de tensiune progreseaza lent si nu sunt asociate cu greata sau varsaturi. Pacientii o descriu, mai degraba, ca o senzatie de presiune. Simptomele includ:

  • durere moderata pe sau in jurul ambelor parti ale capului
  • dureri in partea din spate a capului si a gatului

Daca apar doar ocazional, acestea pot fi tratate cu medicamente contra durerii, precum ibuprofen si aspirina, insa o afectiune cronica necesita medicatie pe baza de reteta. Medicul dumneavoastra va poate sugera un antidepresiv triciclic sau un relaxant muscular, impreuna cu o igiena buna a somnului, exercitii fizice regulate sau tehnici de relaxare, cum ar fi masajul sau yoga.

Migrenele

Migrena este cea mai frecventa cauza care declanseaza dureri severe de cap, aproximativ 20% dintre femei si 6% dintre barbati sunt afectati. Acestea nu pun viata in pericol, dar va pot afecta starea de bine. Se pare ca se datoreaza, partial, modificarilor trunchiului cerebral si modului in care acesta functioneaza. Dezechilibrele chimice ale creierului, inclusiv serotonina (care ajuta la reglarea durerii), pot fi de asemenea un factor. Migrenele sunt cel mai des intalnite la persoanele intre 30 si 40 de ani.

Acest tip de durere de cap poate afecta una sau ambele parti ale capului, unde va provoca o senzatie neplacuta si durere moderata pana la severa. Simptome migrenei:

  • dureri intense
  • greata sau varsaturi
  • sensibilitate la lumina si zgomot
  • pierderea poftei de mancare

Factorii care pot face o persoana predispusa sa experimenteze migrene cronice includ:

  • obezitate
  • diabet
  • depresie
  • hipertensiune
  • stres

Tratamentul depinde de frecventa si severitate. Majoritatea migrenelor sunt usoare si rare si pot fi tratate pe cont propriu. In cazul in care devin persistente, atunci este nevoie de ingrijiri medicale. Medicul dumneavoastra va poate prescrie un medicament care sa fie luat pentru ajutor imediat si/sau un medicament preventiv pentru a ajuta la evitarea viitoarelor migrene. Alte tratamente includ calmante sau metode alternative, cum ar fi acupunctura si remedii pe baza de plante.

Cefaleea de tip cluster sau “in ciorchine”

Sunt cel mai sever tip de durere de cap, dar sunt mai putin frecvente decat cele declansate de tensiune si migrene. Durerile de cap cluster debuteaza brusc, in general in spatele unui ochi, pe o singura parte a capului. Acestea dureaza 1-3 ore si revin in acelasi mod de fiecare data. 

Adesea, sunt provocate de consumul de alcool sau tutun, lumina stralucitoare, caldura si alimente care contin nitrati. Durerile de cap care va trezesc din somn pot fi, de asemenea, cauzate de afectiuni medicale, cum ar fi hipertensiunea arteriala, apneea de somn si tumorile cerebrale. Cel mai des, afecteaza persoanele intre 20 si 50 de ani.

In timp ce nu exista o cura cunoscuta, medicul va poate recomanda modalitati de atenuare a durerii. Remediile casnice care pot aduce ameliorare includ suplimente de magneziu, melatonina si crema capsaicina. Alte metode de tratament se rezuma la medicamente cu triptan si medicatie intravenoasa.

Cefalee cu febra sau gat rigid

O durere de cap combinata cu febra sau cu gatul rigid poate indica encefalita sau meningita. Encefalita este inflamatia creierului, in timp ce meningita este inflamatia membranei care inconjoara creierul.

Cand se datoreaza unei infectii severe, oricare dintre conditii poate fi fatala. Un sistem imunitar compromis, diabetul zaharat si utilizarea medicamentelor care suprima sistemul imunitar va pot face mai susceptibili. Aceste dureri trebuie tratate imediat cu antibioterapie intravenoasa!

Durerea dupa o leziune la nivelul capului

Orice traumatism la nivelul capului care provoaca o durere de cap necesita asistenta medicala prompta. O durere de cap dupa orice fel de impact asupra capului poate indica o complicatie. Chiar si o lovitura minora la nivelul capului poate duce la o sangerare potentiala care poate pune viata in pericol.

Cefalee insotita de probleme de vedere

O migrena oculara poate provoca temporar orbire. Aceste simptome vor insoti uneori si o durere de cap asemanatoare migrenei. Daca migrenele sau durerile de cap obisnuite sunt insotite de aceste tulburari de vedere, trebuie sa va informati medicul. Persoanele care experimenteaza migrene oculare pot fi mai predispuse la pierderea vederii pe termen lung.

 

Taguri:

O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.