Când trece România la ora de iarnă. Ce efecte are acest lucru asupra corpului nostru

Author: Andreea Buinoschi

Când trece România la ora de iarnă. Ce efecte are acest lucru asupra corpului nostru

Sursa: Istock

România se pregătește să treacă la ora de iarnă. Ceasurile se vor da cu o oră înapoi, iar acest lucru poate avea anumite influențe asupra stării noastre de sănătate.

România va trece la ora de iarnă în doar câteva zile. Ziua va deveni mai scurtă, iar noaptea va fi mai lungă. Ora se schimbă de două ori, în fiecare an, în primăvară și în toamnă.

Când trece România la ora de iarnă

România va trece la ora de iarnă pe data de 29 spre 30 octombrie 2022, în ultima duminică din lună. Ceasurile se vor da cu o oră înapoi, însemnând că ora patru va deveni ora trei.

Încă din anul 1932, România a adoptat acest sistem și, în ultimii ani, au existat mai multe discuții despre renunțarea la schimbarea orei.

În urmă cu doi ani, Parlamentul European a votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, ceea ce ar fi însemnat că anul 2021 ar fi trebuit să fie ultimul în care să dăm ceasurile înainte și, respectiv, înapoi.

Citeste si: Director executiv al Pfizer: Nu s-a testat eficacitatea vaccinului împotriva COVID-19 în ceea ce privește oprirea trasmiterii virusului, înainte ca acesta să intre pe piață

Comitetul de Turism și Transporturi al Uniunii Europene a fost cel care a făcut propunerea, dar a rămas la latitudinea fiecărui stat al Uniunii Europene să aleagă dacă va mai face sau nu acest lucru. Așadar, din moment ce România nu a votat, vom da, în mai puțin de trei săptămâni, ceasurile înapoi cu o oră.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Când trece România la ora de iarnă. Ce efecte are acest lucru asupra corpului nostru
[Sursa: Istock]

Cum ne este afectată sănătatea de schimbarea orei

Chiar dacă facem acest lucru de mulți ani și în ciuda faptului că nu pare nimic complicat, pentru unele persoane, acest lucru poate avea consecințe serioase asupra sănătății.

Stările inexplicabile de nervozitate, pe alocuri chiar și depresia, dar și stările de oboseală sunt printre primele simptome resimțite în urma schimbării orei. Conform oamenilor de știință, adaptarea completă la ora de iarnă se poate face, în unele cazuri, abia în patru săptămâni.

Calitatea somnului va avea de suferit, asta până în momentul în care corpul nostru se va adapta complet. Deoarece somnul va fi perturbat, vom da radament mai mic în ceea ce avem de făcut, nu ne vom mai putea concentra la fel de bine și, de asemenea, vom reține mai greu informațiile.

Citeste si: Caz de gripă aviară ieșit din comun în Spania. Un angajat al unei ferme de păsări s-a infectat cu virusul și a fost asimptomatic

Irascibilitatea, stările de somnolență din timpul zilei și astenia își pot face și ele resimțită prezența. Mai mult decât atât, trecerea la ora de iarnă va crește nivelul de cortizol, ceea ce înseamnă că persoanele care se confruntă cu probleme cardiovasculare vor avea, în organism, un exces de hormoni de stres, ceea ce duce la o tensiune mai mare, dar și la posibilitatea apariției accidentelor vasculare cerebrale.

Nu în ultimul rând, apetitul nostru va avea de suferit și vom avea tendința de a mânca în exces, conform doc.ro.