Când trece România la ora de vară 2023: Data la care se schimbă ora

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 27 ian 2023, 14:35

Când trece România la ora de vară în 2023

Când se trece la ora de vară în 2023. Care este data la care ceasurile se vor da înainte cu o oră, iar în România ora 3:00 devine ora 4:00?

Ora de vară 2023. Mai sunt 2 luni, iar România va trece la ora de vară, atunci când ceasurile se vor da cu o oră înaintea orei oficiale standard. Odată cu ora de vară 2023, ora 3:00 devine ora 4:00. Chiar dacă vom dormi mai puțin, ne vom bucura mai mult de lumina Soarelui! Când se trece la ora de vară în 2023 și de ce dorește Parlamentul European renunțarea la această practică? 

Citește și: Este oficial: Guvernul a aprobat mai multe zile libere în 2023. Calendarul complet al sărbătorilor legale 2023

Când se schimbă ora în 2023 

România trece la ora de vară pe data de 26 martie 2023. Mai exact, în noaptea dintre 25 și 26 martie, ora 03:00 devine ora 04:00. Ziua de 26 martie, atunci se trace la ora de vară în 2023, va avea doar 23 de ore. 

Scopul schimbării orei de două ori pe an este acela de a folosi cât mai mult lumina solară, dar experții susțin că această practică poate avea efecte negative asupra stării de sănătate. 

Și Parlamentul European susține renunțarea la trecerea la ora de vară în 2023. 

Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei, propunere susţinută în primul rând de Germania.

Parlamentul European a votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne- ora standard sau ora de vară. 

România şi celelalte state membre ale UE urmau să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor până în aprilie 2020, după care urma o etapă de coordonare. Negocierile privind Brexit, izbucnirea pandemiei și a războiului din Ucraina a oprit însă complet acest proces. 

În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine 04:00), și ultima duminică din octombrie (ora 04:00 devine 03:00).  

Citește și: Contraindicațiile și beneficiile hreanului: Cine nu ar trebui să consume această legumă?

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Când și de ce a fost introdusă ora de vară în România

Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin și provine din secolul al XVIII-lea. 

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial.

Referitor la acest aspect, regina Maria nota în jurnalul său, la 5/18 iulie 1917:

„De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe.

A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială.”

După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, aceasta fiind reintrodusă în 1932, din aceleași rațiuni economice. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. 

Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.  

Citește și: Lună Plină februarie 2023: Zodiile care vor avea parte de o surpriză majoră. Luna Plină a Zăpezii înlătură obstacole

Cum ne afectează trecerea la ora de vară 2023 

Schimbarea orei, fie că este de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Această schimbare poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

De asemenea trecerea la ora de vară poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată. Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală. Potrivit unei cercetări efectuate de oameni de știință australieni, numărul de sinucideri este mai mare în primele săptămâni după trecerea la ora de vară față de restul anului.

Pe lângă toate acestea, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane, potrivit elytis-hospital.ro