Când trecem la ora de iarnă în 2023! România dă ceasurile înapoi

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 03 iul 2024, 01:55

În luna octombrie românii vor trece la ora de iarnă.

Sursa: pexels.com

În luna octombrie românii vor trece la ora de iarnă.

Ca în fiecare an, în luna octombrie românii vor trece la ora de iarnă. Când urmează să fie schimbată ora?

Când dăm ceasurile înapoi pentru ora de iarnă 2023?

Ora de iarnă 2023 se apropie, aducând cu ea o schimbare importantă în ritmul nostru de viață. Această tradiție anuală înseamnă că ne vom bucura de încă o oră de somn, deoarece noaptea devine mai lungă. Iată când se va produce această schimbare și ce înseamnă pentru noi.

În fiecare toamnă, românii așteaptă cu nerăbdare să afle când vor trece de la ora de vară la cea de iarnă. În 2023, această tranziție importantă va avea loc în noaptea de 28 octombrie spre 29 octombrie.

Momentul precis este la fel de semnificativ, deoarece ora 04:00 va deveni brusc 03:00 dimineața.

Acest salt în timp marchează trecerea la ora de iarnă, care vine cu mai puține ore de lumină naturală și cu lungirea nopții.

Citește și: Horoscopul zilei de joi, 5 octombrie 2023 pentru toate zodiile: Iată ce zodii au noroc în dragoste în această zi

Astfel, pe 29 octombrie 2023, ziua va avea 25 de ore, în loc de cele obișnuite 24. Cu toate că ziua devine astfel mai scurtă, avem privilegiul de a beneficia de o oră în plus de somn.

Care este istoria trecerii la ora de iarnă?

Ca în fiecare an, în luna octombrie românii vor trece la ora de iarnă.
[Sursa: pexels.com]

Trecerea la ora de iarnă are o istorie bogată, în strânsă legătură cu economia energetică și obiceiurile agricole.

Această practică a apărut pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, când numeroase țări au adoptat-o pentru a conserva resursele energetice. Scopul era de a utiliza în mod eficient lumina solară și de a economisi energia artificială.

După război, această practică a fost abandonată, dar a revenit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. La sfârșitul războiului, fiecare țară a luat decizia dacă să păstreze sau să renunțe la schimbarea orei.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Cu toate acestea, începând cu anul 2022, Uniunea Europeană a propus ca fiecare stat membru să decidă dacă dorește să mențină sau să renunțe la schimbarea orei, permițând astfel ca fiecare țară să adopte propriul fus orar permanent.

Deși, trecerea la ora de iarnă aduce o oră în plus de somn și poate fi binevenită pentru mulți dintre noi, ea poate avea și un impact asupra sănătății noastre. Ritmul nostru de viață poate fi perturbat de schimbarea bruscă a orei, ceea ce poate duce la tulburări de somn.

Modificările în ceea ce privește lumina naturală pot perturba ritmul circadian al corpului nostru, determinând stări de oboseală și somnolență. În plus, scăderea timpurie a luminii naturale poate să ne facă să ne simțim mai extenuați și lipsiți de energie pe parcursul zilei.

Citește și: Se schimbă legea pensiilor: Câți bani vor primi cei cu o vechime de minim 15 ani?

Tot acum, există un risc crescut al accidentelor vasculare, dar crește și pofta de mâncare.

Acomodarea la această schimbare de oră poate dura câteva zile, așa că este important să acordăm corpului nostru timpul necesar pentru a se adapta gradual.

În ciuda acestor posibile inconveniente, trecerea la ora de iarnă aduce cu ea beneficii în ceea ce privește economisirea resurselor energetice, iar aceasta rămâne una dintre principalele motive pentru menținerea acestei tradiții anuale.