Primăvara bate la ușă, ceea ce înseamnă că în curând vom trece din nou la ora de vară. Ca în fiecare an, luna martie este luna în care românii și nu numai, dau ceasurile cu o oră înainte.
Ora de vară 2021: când dăm ceasurile înainte
2021 poate fi ultimul an în care românii vor trece la ora de vară. În luna martie a anului 2019, Parlamentul European a luat decizia ca ora să nu se mai schimbe în nicio țară.
Bineînțeles că statele care sunt membre în Uniunea Europeana, printre care și România, vor hotărî singure la ce oră standard vor să rămână definitiv, cea de vară sau cea de iarnă.
Țările care vor alege ora de vară vor da ceasul înainte în luna martie, pentru ultima dată. În schimb, statele care vor decide să adopte ora standard, adică ora de iarnă, vor modifica pentru ultima oară ceasurile în ultima duminică din luna octombrie a acestui an.
Deocamdată, România nu a luat o hotărâre în privința acestui aspect. Astfel, vom reveni la ora de vară, ca în fiecare an, de altfel, în ultima duminică din luna martie.
Anul acesta, ceasurile vor fi date înainte în noaptea de 27 spre 28 martie, când ora 3 dimineața va deveni ora 4. Alegerea unei singure ore standard în fiecare țară trebuie luată în așa fel încât piața unică să nu fie afectată.
Există mai multe state care au reintrodus chiar recent ora de vară: Haiti, Chile sau Iordania, dar sunt și țări care au renunțat să mai dea ceasurile înainte. Acestea sunt: Armenia, Libia, Rusia, Egipt, Uruguay, Azerbaidjan sau Namibia.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Anunț pentru pensionarele cu carduri de alimente! Cum vor fi afectate doamnele de noua schimbare?
Istoria orei de vară
Ora de vară a fost aleasă pentru ca oamenii să poată profita cât mai mult de lumina soarelui. În acest fel, se poate face economie la energia electrică.
Cel care a venit cu această idee a fost omul de știință Benjamin Franklin, în secolul al XVIII-lea.
În timpul Primului Război Mondial, ora de vară era chiar o necesitate, pentru a economisi rezervele de cărbuni. Germania și Austro-Ungaria au fost primele care au adoptat această idee, pe 30 aprilie 1916. Astfel, ziua de 1 mai a început de la ora 11 a zilei precedente. 1 octombrie a început la o oră după miezul nopții.
SUA a luat decizia de a avea două ore în 1918, în timp ce România a trecut la ora de vară pentru prima dată în 1917. La finalul Primului Război Mondial s-a renunțat la această decizie, dar ora de vară a fost readoptată în 1932.
Până în anul 1939, ora se schimba astfel: în prima duminică din aprilie se trecea la ora de vară, iar în prima duminică din octombrie la cea de iarnă.
Din 1 aprilie 1940 și până pe 2 noiembrie 1942, în România a existat ora de vară, după care a fost scoasă din nou și reintrodusă de-abia în 1979.
Ora de vară, așa cum o știm acum, funcționează din 1997. Astfel, în ultima duminică din martie se dau ceasurile cu o oră înainte și în ultima duminică din octombrie se trece la ora de iarnă.