Când un loc de muncă ridică imediat semnale de alarmă?

Author: Bogdan Frațilă

Renunțarea după săptămâni sau chiar zile? Pentru unii lucrători, este decizia corectă să plece imediat.

Sursa: PixaBay

Renunțarea după săptămâni sau chiar zile? Pentru unii lucrători, este decizia corectă să plece imediat.

Renunțarea după săptămâni sau chiar zile? Pentru unii lucrători, este decizia corectă să plece imediat.
Nicole a observat un semnal de alarmă la câteva ore după ce și-a început noul loc de muncă la o firmă de PR de tip boutique din Miami în 2022. Directorul general nu s-a deranjat să o prezinte clienților la primul ei apel Zoom al companiei; a dominat conversația, fără să lase loc pentru alți angajați să vorbească.

Nicole a încercat să meargă mai departe, dar a fost șocată în a doua zi când CEO-ul a înjurat un coleg în mijlocul unei ședințe de echipă.
În a treia zi, Nicole și-a făcut curaj să îl întrebe pe acel coleg dacă astfel de izbucniri erau normale. "Ea a spus: "Așa este el"", își amintește Nicole, care are în jur de 20 de ani. "Toată lumea este speriată de el".

În a patra zi, Nicole și-a scris scrisoarea de demisie. A plecat până la sfârșitul săptămânii și nu s-a mai uitat înapoi.
Într-o perioadă în care mulți oameni își reevaluează prioritățile personale și profesionale, iar o mare parte dintre lucrători încă dețin puterea pe piața muncii, unii oameni aleg să taie și să fugă- părăsesc locurile de muncă în care sunt nefericiți, după doar câteva săptămâni sau chiar câteva zile în funcție.

Există numeroase motive pentru care oamenii renunță la un loc de muncă după o perioadă atât de scurtă de timp: rolul a fost supraevaluat, conducerea a fost un microcontrol, cultura era toxică sau valorile companiei păreau suspecte. În unele cazuri, spun experții, aceste plecări rapide se datorează unor decizii nesăbuite, inconstante. Alteori, însă, ele sunt rezultatul unor alegeri atent analizate- și sunt opțiunile potrivite pentru lucrători.


Încercarea locurilor de muncă pe măsură

Majoritatea angajaților rămân la locul lor de muncă ani de zile- durata medie de ocupare a unui loc de muncă în SUA este de patru ani, potrivit Biroului de Statistică a Muncii din SUA (BLS). Dar o notă de cercetare din septembrie 2022 de la LinkedIn a arătat că numărul de lucrători care au renunțat la locul de muncă după mai puțin de un an a început să crească în august 2021 și a atins un vârf în martie, când rata a crescut cu aproximativ 10% de la

un an la altul.
Cu alte cuvinte, mai degrabă decât să se chinuie ani de zile de nemulțumire la un singur loc de muncă, lucrătorii păreau să fie mai dispuși să treacă rapid mai departe.
Moshe Cohen, lector senior în management și organizații la Boston University Questrom School of Business, spune că un factor care a dus la acest fenomen este ruperea "contractului social" dintre angajatori și angajați.
"Corporațiile nu mai au grijă de oamenii lor. Lucrătorii se simt temporari și dispensabili, așa că nu văd necesitatea de a se angaja față de un angajator. Ei încearcă locuri de muncă pe măsură", spune Cohen.
El atrage atenția asupra schimbărilor de pe piața muncii, în care companiile au anulat sau amânat ofertele de locuri de muncă; disponibilizările sunt mai răspândite, iar companiile nu și-au respectat întotdeauna promisiunile făcute lucrătorilor. Îngrijorările managerilor cu privire la productivitatea angajaților la distanță au stimulat supravegherea lucrătorilor, erodând și mai mult încrederea dintre manageri și echipele lor.
Unii lucrători au decis să nu riposteze la aceste condiții. În schimb, ei își părăsesc complet posturile, hotărând să se deconecteze rapid dacă locul de muncă nu le este util, nu este ceea ce se așteptau sau pur și simplu transmite vibrații proaste.
Acest lucru se potrivește cu experiența lui James, un jurnalist în vârstă de 30 de ani. La începutul anului 2023, a acceptat un loc de muncă la un startup mediatic neînsemnat din New York. Deși avea bona fides și experiența necesară pentru a prelua rolul, la sfârșitul primei săptămâni, și-a dat seama deja că postul nu i se potrivea.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Al șaselea simț

Experții spun că demisia mai devreme decât mai târziu poate fi uneori decizia corectă pentru lucrători.
În primul rând, există costul de oportunitate de a rămâne la un loc de muncă care nu este potrivit. Fiecare zi în care angajații rămân în roluri neîmplinitoare este o zi în care pierd potențialul de creștere în altă parte, spune Bobbi Thomason, profesor asistent de științe comportamentale aplicate la Pepperdine Graziadio Business School, din California.
Acest lucru este valabil mai ales în condițiile în care, în multe industrii, numărul de posturi vacante este încă mai mare decât cel al candidaților. Deși oportunitățile de angajare încep să se contracte în unele sectoare din cauza incertitudinii economice, alte companii încă se luptă cu lipsa forței de muncă, iar mulți lucrători au încă avantajul.
Plecarea poate fi, de asemenea, un act de împuternicire a respectului de sine atunci când un loc de muncă este toxic sau nesănătos, potrivit lui Thomason. "Există o mulțime de agenții în a părăsi un loc de muncă atunci când îți dai seama că lucrurile nu funcționează", spune ea.
Semnalele de alarmă pot fi evidente sau subtile, spune ea. Uneori sunt la fel de clare ca un proiect care eșuează sau o echipă disfuncțională, dar alteori pot fi o nepotrivire nuanțată între valorile unei persoane și modul în care o companie își desfășoară activitatea.
Dacă lucrătorii văd că cultura negativă a companiei este adânc înrădăcinată, iar ei nu au puterea, energia sau dorința de a contesta status quo-ul, este de înțeles de ce ar putea opta să plece cât mai curând posibil, continuă Thomason. "Veți vedea oameni care vor tăia și vor fugi atunci când vor vedea că este o situație care nu poate fi schimbată- în care problema este mai mare decât ei", spune ea.
Iar decizia poate funcționa de multe ori. Nicole, în ceea ce o privește, a obținut un nou loc de muncă în domeniul relațiilor publice la o lună după ce a renunțat și a fugit. "Eram nervoasă dacă voi reuși să găsesc ceva, dar știam, de asemenea, că nu mai puteam rămâne la vechea mea companie încă o zi", spune ea. "Slujba mea de acum este mult mai bună. Această companie se preocupă de dezvoltarea carierei, iar directorul general este o persoană bună care nu ridică niciodată tonul."

Citește și: Limbile se dobândesc și se învață- Este nevoie de un efort conștient și inconștient

Citește și: Cum să fii o "piatră gri" te poate proteja împotriva narcisiștilor

Citește și: China își exprimă furia față de vizita vicepreședintelui Taiwanului în SUA