Cand v-ați verificat ultima oară vederea?

Autor: Oana Iosif

Sănătatea ochilor este foarte importantă. Tocmai de aceea consultul optometric periodic nu este recomandat doar persoanelor care poartă ochelari de vedere, ci și celor care își doresc să prevină din timp anumite probleme de vedere care pot apărea.

Din păcate, oamenii merg la un consult doar atunci când deja simt că simptomele s-au agravat, iar de cele mai multe ori este prea târziu. Este important să conștientizăm importanța prevenției atunci când vine vorba de sănătate.

Printr-un consult optometric se pot descoperi afecțiuni de vedere minore, iar odată ce sunt tratate la timp vă pot scuti de alte complicații.

Aceste examinări ar trebui făcute periodic, ori de câte ori simțim că ceva nu este în regulă. Mulți oameni se gândesc că un prim factor pentru ochii roșii, vederea încețoșată sau ochii înlăcrimați este oboseala acumulată peste zi și nu iau în calcul nevoia de a apela la servicii de specialitate, la consultatii ochelari. De departe însă soluția vine din partea unui specialist în domeniu, în urma unei examinări.

Consultațiile de specialitate pot reduce semnificativ problemele de vedere

Există în momentul de față foarte multe optici medicale unde puteți realiza rapid programari consultatii ochelari, chiar și gratuite. Acestea se fac în mod profesional de către persoane de specialitate.

Primul pas este anamneza, unde pacientul răspunde unor întrebări ce vor servi ca și punct de pornire în examinare. După această discuție începe examinarea propriu-zisă, care este realizată pe etape.

Acuitatea vizuală

Determinarea acuității vizuale constă în acoperirea ochiului stâng cu un ocluzor, iar cu ochiul drept se vor citi litere și cifre de pe un panou luminos. Acesta este la o distanță de aproximativ 3-4 metri. Se repetă apoi aceeași procedură și pentru ochiul stâng, acoperindu-se dreptul. Următorul pas este testarea capacității de a vedea și de aproape, iar acest lucru constă în citirea unui text de pe un suport de hârtie. În funcție de rezultate, specialistul va stabili dacă pacientul va trebui să poarte sau nu ochelari de vedere.

Dioptriile

Dacă în urma consultului optometric s-a stabilit că pacientul are nevoie de ochelari de vedere, opticianul va stabili dioptriile în funcție de necesitatea fiecărei persoane. Pacienții pot alege acum dintr-o gamă variată de lentile și rame de la anumite branduri de renume. Tot aici specialistul îi va ajuta să își aleagă modelul potrivit în funcție de fizionomia feței, cât și de preferințe.

În cazul în care există alte complicații mai severe și nu se pot rezolva prin purtarea ochelarilor de vedere, opticianul va oferi consiliere personalizată pentru a îndruma pacientul cu privire la ceea ce are de făcut. În asemenea situații se va recomanda cel mai adesea un consult la un medic oftalmolog, acesta fiind specializat în tratarea diferitelor boli oculare.

Cât de des ar trebui să mergem la un consult oftalmologic

Este recomandat ca persoanele cu vârsta de peste 16 ani să meargă la o examinare la fiecare 2 ani. În cazul în care există simptome, se poate merge și mai des. Copiii până la această vârstă ar trebui să fie testați în fiecare an.

Așadar, pentru prevenirea afecțiunilor oculare sau pentru a le trata la timp, consultul este indispensabil. Acesta nu este dureros, se utilizează aparate speciale în acest sens de către persoane specializate în domeniu.

Nu neglijați sănătatea ochilor și ori de câte ori simțiți că ceva nu este în regulă, optați pentru o examinare. De asemenea, este important să apelați la magazine de optică medicală unde să găsiți o gamă largă de ochelari de unde să alegeți, sub îndrumarea specialiștilor. Vă vor ajuta să îi alegeți pe cei potriviți, atât din punct de vedere a dioptriilor, cât și a fizionomiei.