Aproape toți locuitorii de pe Globul Pământesc au urmărit cu sufletul la gură live sau la televizor Eclipsa totală de Soare care a avut loc luni, 8 aprilie 2024. Mulți dintre aceștia se întreabă când va avea loc următoarea Eclipsă de Soare și dacă va putea fi urmărită și din Europa. Iată ce spun experții din acest domeniu:
Pe data de 8 aprilie 2024 a avut loc Eclipsa totală de soare
Eclipsa totală de Soare, care a avut loc luni, a fost urmărită de zeci de milioane de persoane. Acest fenomen unic a fost vizibil mai întâi pe coasta de vest a Mexicului, începând cu ora 18:07 (21:07 ora României). Traiectoria sa a urmat apoi 15 state americane, începând cu zona Texasului până în Maine și s-a încheiat în estul Canadei.
Această Eclipsă totală de Soare a fost transmisă live de către agenția spațială NASA.
În Statele Unite ale Americii peste 30 de milioane de persoane au asistat fascinate la acest fenomen astronomic.
Eclipsele totale se formează atunci când Luna se află exact între Pământ şi Soare, blocând temporar lumina astrului. Soarele este de aproximativ 400 de ori mai mare decât Luna, dar şi de 400 de ori mai departe, astfel că cele două corpuri cerești par a avea dimensiuni similare.
Următoarea Eclipsă totală care va avea loc în SUA va fi în anul 2044. Totuși, înainte de aceasta va mai avea loc o Eclipsă în Spania.
Când va avea loc următoarea Eclipsă totală de Soare ca va fi vizibilă și în Europa?
Următoarea Eclipsă totală de Soare va avea loc în anul 2026, în Spania. Mai exact, aceasta va avea loc pe data de 12 august 2026 și va fi vizibilă din Groenlanda, Islanda, Spania, Rusia și o mică zonă din Portugalia, potrivit site-ului NASA.
De asemenea, fenomenul va putea fi văzut parțial în zone precum în Europa, Africa, America de Nord, Oceanul Atlantic, Oceanul Arctic și Oceanul Pacific.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
- O eclipsă inelară de soare pe data de 2 octombrie 2024, care va putea fi vizibilă din America de Sud, Antarctica, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic și Oceanul Artic.
- În martie 2025 va avea loc o Eclipsă parțială de Soare care va fi vizibilă în Europa, Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Oceanul Atlantic și Oceanul Arctic.
- Pe 21 septembrie 2025 va avea loc o altă eclipsă parțială de Soare care va putea fi urmărită din Australia, Antarctica, Oceanul pacific și Oceanul Atlantic.
Citește și: Fazele lunii în aprilie 2024: Când avem Lună Nouă și Lună Plină
- Pe data de 17 februarie 2026 va avea loc Eclipsa inelară de Soare care va fi vizibilă din Antarctica, Africa, America de Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic și Oceanul Indian.
- Pe data de 12 august 2026, va avea loc o Eclipsă totală de Soare ce va putea fi urmărită din Groenlanda, Islanda, Spania, Rusia, și o zonă mică din Portugalia. Între timp din alte zone precum Europa, Africa, America de Nord, Oceanul Atlantic, Oceanul Artic și Oceanul Pacific se va putea observa o Eclipsă parțială de Soare.