Klaus Iohannis este încrezător și speră ca, în câțiva ani, România să treacă de la leu la euro. Președintele țării a recunoscut că România are unele probleme care îngreunează procesul, cele financiare fiind cele mai serioase.
Când trece România de la leu la euro
Drumul este anevoios, dar asta nu înseamnă că nu se poate spera, iar același lucru îl face și Klaus Iohannis.
Cu toate acestea, deși a adus în discuție anul 2029, a precizat că lumea trebuie să fie realistă și să nu fixez e o dată la care acest lucru să se întâmple, deoarece trebuie să fie luați în calcul mai mulți factori, pentru ca acceptul să fie dat.
„În condiţiile în care avem crize suprapuse, criză energetică, avem probleme majore cu industria europeană, căutăm soluţii pentru competitivitate europeană, avem o inflaţie mare, este destul de complicat de dat un termen.
Eu nu cred că în acest moment este realist pentru România să fixeze orice termen pentru intrarea în Zona Euro. Criteriile pentru intrarea în Zona Euro sunt cunoscute, sunt multe criterii.
Citește și: Vești bune pentru angajații din sistemul privat! Cine sunt românii care vor beneficia de vouchere de vacanță
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Eu cred că, în acest moment, România încă nu îndeplineşte aceste criterii şi, atunci când vom îndeplini majoritatea criteriilor, putem să începem să ne facem un plan mai concret când să intrăm în Zona Euro, dar acum mie mi se pare un pic riscant să dăm un termen”, a precizat Klaus Iohannis, în cadrul vizitei efectuate la Bruxelles.
Implementarea totală a PNRR ar putea accelera procesul de trecere la zona euro
Ministrul de Finanțe a declarat că, din momentul în care PNRR va fi implementat în totalitate, procesul de aderare la zona euro se poate accelera și, în acest fel, putem trece la euro mai devreme de anul 2029.
Mai mult decât atât, ministrul a precizat că, față de luna martie a anului trecut, lucrurile stau mult mai bine acum, dar și că este încrezător că românii pot depăși toate dificultățile, în așa fel încât țara noastră să poată adopta moneda euro.
Citește și: Vești bune pentru acești angajați! Se încasează salariile mai devreme în aprilie
„Am încredere în capacitatea mediului de afaceri românesc și a popoprului de a trece peste toate problemele și de a merge mai rapid mai departe. Singura chestiune de făcut: să stăm la masă în dialog”, a mai spus acesta.