Când va fi introdus certificatul verde la locul de muncă

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 21 sep 2022, 09:20

Certificat Covid-19 în format digital

Sursa: PixaBay

Noul proiect de lege care prevede introducerea noului certificat Covid-19 urmează să fie introdus în România. Noul document propune posibilitatea folosirii noului certificatului imediat după prima doză de vaccin sau după testarea cu rezultat negativ împotriva virusul Sars-Cov-2. Iată când va intra în vigoare noul certificat.

Noul certificat verde reprezintă un document care să ateste lipsa infectării cu Covid-19. Acesta, spre deosebire de vechiul certificat, va putea fi folosit de un număr mai vast de persoane. Oamenii care vor putea beneficia de document sunt: persoanele vaccinate cu schema completă, persoanele vaccinate doar cu prima doză de vaccin și programate pentru cea de-a doua, persoanele care au trecut prin boală și persoanele care au fost testate cu un test anti-Covid-19, având rezultat negativ.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a avut o întâlnire formală cu reprezentanții mediului de afaceri în care s-au discutat detalii privind introducerea noului certificat verde și posibilitatea aprobării unor vouchere gratuite pentru testare anti-Covid-19, pentru angajați și angajatori. Iată când va intra în vigoare noul document:

Când va fi introdus noul certificat verde

Alexandru Rafila a făcut publice detalii privind introducerea noului certificat Covid-19.

Ministrul Sănătății a declarat că Guvernul va aproba introducerea documentului și implicit a voucherelor de testare gratuită în momentul în care timp de 3 săptămâni consecutive se va înregistra o creștere a cazurilor cu un coeficient de 1,5. Rafila a deschis și subiectul renunțării la noul certificat verde, acest lucru fiind posibil doar în momentul în care incidența cumulată scade sub 1 la mia de locuitori.

Citeste si: Certificatul verde ar putea fi eliberat și pentru cei care s-au vaccinat cu prima doză. Nicolae Ciucă a făcut anunțul

„Acordarea de către Guvern a voucherelor gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenților economici la situația creată de introducerea certificatului COVID-19 și va fi favorabilă controlului pandemiei. Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării unei creșteri susținute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5 iar renunțarea la el se va face după ce trendul devine descendent iar incidența cumulată scade sub 1”, a declarat Alexandru Rafila.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cine va putea folosi noul certificat verde

Noul certificat Covid-19 se va putea emite atât pentru persoanele vaccinate cu schema completă  de ser anti-Covid-19, cât și pentru persoanele care au fost imunizate doar cu una dintre doze.

Pe lângă acestea, și persoanele care dovedesc faptul că au trecut prin boală pot folosi noul document pentru 180 de zile de la momentul infectării inițiale cu Coronavirus.

Certificatul Verde care urmează să fie emis este diferit de cel vechi deoarece va putea fi folosit și de persoanele care se testează împotriva Covid-19, prezentând un rezultat negativ. Astfel, testele rapide Covid-19 vor avea o valabilitate de 48 de ore, iar cele PCR vor putea fi folosite pentru 72 de ore de la data testării.

Citeste si: Când se va cere certificatul Covid la locul de muncă. Anunţul ministrului Sănătății

Pentru persoanele care vor verifica infectarea cu Covid-19 prin teste PCR, documentul va intra în vigoare la 72 de ore de la data îndeplinirii condiției de creștere a numărului de cazuri Covid-19 cu un coeficient mediu săptămânal de cel puțin 1,5 timp de trei săptămâni consecutive la nivel național.

Certificatul se va retrage după 72 de ore din momentul îndeplinirii a două condiții cumulative: scăderea continua timp de 3 săptămâni a numărului de cazuri de infectare Covid-19 la nivel național și micșorarea la un număr mai mic de 1 a incidenței cumulate în ultimele 14 zile la nivel național.

 

Sursă: antena3.ro