Când va începe vaccinarea românilor împotriva noului Coronavirus

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 19 iul 2022, 08:55
Vaccinare anti-Covid va incepe in curand si in Romania

Campania de vaccinare în România ar putea fi demarată începând cu data de 27 decembrie. Personalul medical va fi imunizat cu prioritate.

Mai multe state din lume au demarat deja procesul de imunizare a populaţiei împotriva noului coronavirus. Cel mai probabil, campania de vaccinare anti-Covid va începe şi în România, înainte de anul nou. 

Când va începe campania de vaccinare

Este posibil ca vaccinarea românilor să înceapă din 27 decembrie. Prioritate va avea personalul medical din cele zece spitale din linia întâi.

În Romînia vor exista aproximativ 900 de centre de vaccinare și șapte centre de depozitare a serului, dintre care Institutul Cantacuzino și șase spitale militare.

De câte doze va fi nevoie

Pentru imunizarea românilor va fi nevoie de doze pentru 10,7 milioane de persoane. Prima tranșă de vaccin anti-Covid-19  constă în 10.000 de doze. Primele persoane vaccinate vor fi cadrele medicale.

Un flacon este suficient pentru imunizare a cinci persoane. Persoanele doresc să se vaccineze vor trebui să aibă vârsta de minim 16 ani. Fiecare pacient va primi două doze de vaccin, la distanță de 21 de zile.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

După vaccinare, români vor primi şi o adeverință care să ateste acest lucru. Ea va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul.

Citeste si: Șase persoane au murit în timpul testării vaccinului Pfizer-BioNTech! Primele declarații oficiale

Ce spun autorităţile

 

Valeriu Gheorghiță, şeful Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea, a menţionat că toate persoanele care vor fi vaccinate anti-Covid vor primi o adeverință pe care va apărea tipul vaccinului, data vaccinării, seria și lotul.

"Va fi un document medico-legal care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieșire din spital", a precizat Valeriu Gheorghiță.

El a menţionat că, deocamdată, nu se ia în considerare impunerea unor condiţionări sau restricţii pentru cei care refuyă vaccinarea. 

Citeste si: Motivul pentru care directorul companiei Pfizer nu s-a vaccinat încă anti-Covid-19: „Am 59 de ani și...”