Când vine, de fapt, valul 4 al pandemiei în România? Specialiștii anunță o creștere de peste 1.600 de cazuri zilnic

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 29 iul 2022, 08:55
Vine valul 4 al pandemiei în România!
Sursa: PixaBay

Mai este foarte puțin până la apariția valului patru al pandemiei, astfel, Valeriu Gheorghiță a transmis un avertisment românilor.

Autoritățile din toate țările se tem de valul patru al pandemiei, care se anuță a fi cel mai contagios de până acum. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță,  avertizează cu privire la începerea noului val pandemic.

Citeste si: Noi restricţii în Bucureşti! Ce reguli intră în vigoare? Anunțul făcut de prefectul Capitalei

Valul patru al pandemiei începe din septembrie?!

Valeriu Gheorghiță a anunțat că începând cu luna septembrie este posibilă o creștere explozibilă a cazurilor de pacienți infectați cu tulpina Delta. Acesta susține că în luna septembrie sunt așteptate 1.500-1.600 de cazuri noi de infectare cu Covid-19.

România va intra în al patrulea val al pandemiei de coronavirus în această toamnă, iar felul în care va evolua situația depinde de cine se îmbolnăvește.

Autoritățile transmit că singura soluție pentru a scăpa de pandemie este vaccinarea anti-Covid-19.

Citeste si: Cât de periculos este, de fapt, valul patru al pandemiei? Dr. Beatrice Mahler avertizează populația

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Potrivit HotNews.ro, vaccinurile au o eficacitate în jur de 60-70% în fața variantei indiene Delta a coronavirului, în condițiile în care, în cazul unora dintre vechile tulpini, eficacitatea depășea 90%.

Riscul este însă cel mult de infectare și de forme ușoare sau moderate ale bolii. Avantajul principal al vaccinului este că ne protejează de simptome severe, internări și decese.

Citeste si: Bilanț coronavirus 10 august 2021: Numărul cazurilor noi explodează! Câte s-au înregistrat și câte decese

După cum ştim şi am observat în ultimele săptămâni, în România se înregistrează o creştere lent progresivă, dar susţinută a numărului de cazuri, iar analiza efectuată de colegii noştri de la Institutul de Sănătate Publică pe ultimele două săptămâni – 81,5% din cazurile nou confirmate se înregistrează la persoane nevaccinate şi 2,6% dintre decese la persoanele nevaccinate. Din acest punct de vedere, analiza pe grupe de vârstă arată o tendinţă de creştere în mod deosebit a persoanelor care sunt tinere, a celor din grupa de vârstă sub 40 de ani.

Mult mai accelerată comparativ cu grupa de vârstă mai mare de 40 de ani. De asemenea, se observă o tendinţă de scădere a mediei de vârstă pentru persoanele confirmate, practic, o medie de 43 de ani comparativ cu 48 de ani în rândul celor care sunt testaţi pozitiv. Şi, de asemenea, dacă ne uităm la decesele înregistrate, tendinţa este de scădere a mediei de vârstă la 69 de ani, comparativ cu 71 de ani în decada anterioară. Mesajul

nostru este foarte clar, şi anume: accelerarea şi creşterea ritmului de vaccinare, pentru că în felul acesta putem evita decese, putem evita cazuri grave de îmbolnăvire şi, evident, spitalizări .” a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

313 cazuri de infectări cu varianta Delta

Până la data de, 8 august, s-au înregistrat 313 cazuri de infectare cu noua tulpină Delta, cu 51 de cazuri în plus față de ultima săptămână din iulie.

Citeste si: Israelul impune noi restricții anti-Covid din cauza numărului crescut de cazuri cu varianta Delta

„  Sunt scenarii de lucru, sunt în funcţie de dominanţa unei tulpini virale sau a alteia, în funcţie de implementarea altor măsuri care pot să limiteze circulaţia numărului de cazuri. De asemenea, în funcţie de gradul în care populaţia respectă şi este aderentă la aceste măsuri, de rata de vaccinare. Însă scenariile pesimiste, practic, arată o posibilă creştere a numărului de cazuri în luna septembrie, unde vom avea o creştere mai accentuată, chiar cu creşteri de peste 1.500 – 1.600 de cazuri înregistrate zilnic în a doua parte a lunii septembrie. De altfel, m-am uitat şi pe raportarea ECDC şi pe estimările pe care ECDC le face inclusiv pentru România. Dacă acum suntem la 9,3 cazuri la suta de mii de locuitori cumulat la 14 zile, în următoarele două săptămâni tendinţa este de dublare a ratei de notificare a cazurilor, adică o să ajungem la aproape 18 cazuri la două săptămâni la suta de mii de locuitori. Deci cam acestea sunt predicţiile inclusiv pentru România şi pentru alte 17 ţări europene, care în momentul de faţă sunt pe un trend ascendent  .” a mai adăugat președintele CNCAV.