Când vom putea călători fără viză în SUA! România, la un pas de decizia finală a autorităților americane

Autor: Diana Ghita

Românii ar putea călători fără vize în SUA

Sursa: Unsplash

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a anunțat recent că România a îndeplinit, din punct de vedere formal, toate condițiile necesare pentru a face parte din programul Visa Waiver.

Începând de anul viitor, românii ar putea călători în Statele Unite fără a mai avea nevoie de viză pentru sejururi de până la 90 de zile. Programul Visa Waiver ar putea deveni operațional în anul 2025, conform lui Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite în România.

România a îndeplinit toate condițiile necesare pentru a face parte din programul Visa Waiver 

Ultima cerință, reducerea ratei de refuz a vizelor pentru români sub 3%, a fost îndeplinită.

Acum, autoritățile americane trebuie să valideze această scădere, după care urmează verificări din partea Departamentului de Securitate Internă, ce vor fi transmise Congresului SUA. După ce toate aceste proceduri vor fi finalizate, România va putea fi, oficial, inclusă în programul Visa Waiver.

„Astăzi este o zi mare, o zi pe care am aşteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiție pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută.

(...) Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că România a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”,
a anunțat Andrei Muraru, prin intermediul unei înregistrări video, postate pe site-ul ambasadei.

Citește și: Românii sunt din ce în ce mai aproape de visul american! Când ar putea fi eliminate vizele pentru Statele Unite

Trecerea pragului de 3% la rata de refuz a vizelor a fost o cerință esențială în procesul de aderare la program. Pe lângă această cerință, România a trebuit să îndeplinească o serie de criterii tehnice și de securitate. România, Bulgaria și Cipru sunt ultimele trei state din Uniunea Europeană care încă necesită viză pentru a călători în Statele Unite, însă acest lucru se va schimba în curând pentru România.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația lui Alin Oprea. Cine știe oare câte se află în spatele acestui munte de talent?"

Ce a spus ambasadorul Statelor Unite în România despre ridicarea vizelor în România

După o întâlnire pe care Kathleen Kavalec a avut-o marți după-amiază cu premierul Marcel Ciolacu, ea a precizat că vor avea loc consultări suplimentare între Guvernul României și Guvernul SUA, în următoarele luni, pentru a verifica implementarea măsurilor de securitate agreate anterior. Aceasta a subliniat că, în cazul în care Guvernul SUA va aproba includerea României în program, va urma o perioadă de pregătiri și schimb de informații înainte de aplicarea efectivă a noilor reglementări privind călătoriile.

Citește și: România și SUA România își vor asigura reciproc dreptul cetățenilor la pensie. Legea vizează aceste categorii de persoane

Kathleen Kavalec a menționat că România mai are de parcurs câțiva pași în ceea ce privește securitatea și schimbul de informații, iar unele acorduri importante în acest sens au fost deja semnate. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea unei aderări de succes la programul Visa Waiver.

„Datele privind rata de refuz al vizelor sunt de obicei publicate cel târziu în ianuarie. În cazul în care toate condițiile în pregătire decurg cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025”, a spus ambasadorul Statelor Unite în România, după întâlnirea cu Marcel Ciolacu.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.