In ultimii ani s-a discutat despre o posibila renuntare la schimbarea sezoniera a orei in Europa, iar Comisia Europeana a propus aceasta schimbare incepand cu anul 2021 in Uniunea Europeana.
Ora de iarna 2020- cand si cum se schimba!
Comisia Europeana va analiza propunerile de fus orar ale statelor membre pentru a proteja piata unica. In prezent tarile UE trec la ora de vara in ultima duminica din martie si revin la ora standard in ultima duminica din octombrie.
Astfel ca anul acesta, trecerea la ora de iarna se face in noaptea de 24 spre 25 octombrie, adica in ultimul weekend al lunii, atunci cand ora 4:00 va deveni ora 3:00.
Cum vom resimti la nivelul organismului schimbarea orei!
Desi putem spune ca aceasta schimbare de ora aduce un prim avantaj, acela ca dormim mai mult cu o ora, nu vorbim numai de beneficii, deoarece sunt persoane care se confrunta cu stari de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, neputand
Medicii si psihologii sustin ca schimbarea orei poate afecta destul de mult organismul uman, mai ales in cazul copiilor si al persoanelor varstnice. Trecerea la ora de iarna ne poate provoca insmonii, oboseala, anxietate si dureri de cap.
"Noi functionam dupa lumina solara si in momentul in care se scurteaza ziua ne simtim mai obositi sau chiar avem deficit de atentie!", spune psihologul Lorena Diaconescu, pentru stiridirecte.ro
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?