Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele

Autor: Diana Bostan

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie

Sursa: Pexels

Coaliția PSD-PNL a ajuns la un consens și a anunțat datele pentru viitoarele alegeri parlamentare și prezidențiale.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie, iar primul și al doilea tur al prezidențialelor sunt programate pentru 24 noiembrie și, respectiv, 8 decembrie, conform unui comunicat comun emis de ambele partide și preluat de Hotnews.

Citește și: Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să vină cineva în ultima secundă”

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie

Inițial, partidele au avut divergențe privind datele scrutinului prezidențial. PSD a susținut varianta desfășurării alegerilor în septembrie, în timp ce PNL a preferat luna noiembrie. Pentru a ajunge la un acord, premierul Marcel Ciolacu a organizat discuții cu liderii celorlalte partide politice.

Citește și: Rezultate alegeri locale 2024: București, Constanța, Cluj, Timișoara, Craiova, Sibiu, Brașov și Iași

Coaliția s-a reunit joi dimineață pentru ca premierul Marcel Ciolacu să prezinte propunerile colectate în urma consultărilor. După deliberări, s-a decis ca 1 Decembrie, care pică într-o zi de duminică, să fie data alegerilor parlamentare. Astfel, s-a evitat o mini-vacanță prelungită, deoarece 30 noiembrie, care este și ea o zi liberă, pică sâmbăta, reducând riscul ca o parte semnificativă a populației să fie plecată din localitățile de reședință.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale si parlamentare. Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, după cum urmează:

  • primul tur în data de 24 noiembrie
  • al doilea tur în data de 8 decembrie.

De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor

parlamentare în data de 1 decembrie”, a fost comunicatul transmis de PSD-PNL și preluat de Hotnews.

Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Premierul a făcut declarații în ședința de Guvern imediat după ce decizia coaliției a fost anunțată. El a subliniat importanța consensului între PSD și PNL pentru stabilitatea politică a țării și a menționat că datele alese pentru alegeri sunt menite să asigure o participare cât mai largă a cetățenilor.

Citește și: Guvernul României pregătește schimbări de natură fiscală: Majorarea impozitului pe venit și a TVA-ului

„Am încheiat astăzi, împreună cu partenerii de guvernare, un acord cu privire la calendarul electoral, care să respecte principiile discutate în cadrul consultărilor cu formațiunile politice reprezentate în Parlament. Am stabilit că alegerile prezidențiale vor fi organizate la 24 noiembrie – turul întâi și 8 decembrie – turul al doilea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie.

Astfel, putem adopta chiar azi hotărârea de guvern prin care validăm calendarul alegerilor și închidem acest subiect”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, potrivit sursei menționate anterior.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.