Când vor fi distribuite pachetele cu 24 de kilograme de alimente în 2023?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 24 nov 2023, 01:10

Când vor fi distribuite pachetele cu 24 de kilograme de alimente în 2023?

Sursa: mfe.gov.ro

Când va începe distribuirea pachetelor cu 24 de kilograme de alimente în 2023? Guvernul analizează creșterea plafonului de venit.

Pachete alimente 2023. Când vor fi distribuite pachetele cu 24 de kilograme de alimente în 2023? O nouă tranșă de pachete cu alimente de bază  va ajunge anul acesta la românii din categoriile vulnerabile. 

Când vor fi distribuite pachetele cu alimente în 2023 

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
[Sursa: MIPE]

Pachetele cu 24 de kilograme de alimente 2023 vor fi distribuite românilor din categoriile vulnerabile în luna aprilie, potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) Marcel, Boloș. 

„Pe lângă voucherele sociale pentru alimente, vom continua distribuirea pachetelor cu produse alimentare și în acest an, cu o nouă tranșă în luna aprilie”,  a declarat acesta. 

Guvernul ia în calcul și varianta creșterii plafonului de venit pentru românii care vor putea beneficia de pachetele cu alimente de la Uniunea Europeană în 2023. 

Anunțul a fost făcut la începutul anului de ministrul Marcel Boloș, care a declarat că se urmărește majorarea pragului la 2.000 de lei, în prima etapă, iar ulterior la 3.000 de lei. 

Citește și: „EURO 200” și în 2023: Bani de la stat pentru calculatoare. Elevii și studenții care primesc ajutor financiar

Cine beneficiază de pachete cu alimente în 2023 

- Familii și persoane singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat;

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

- Familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei; 

- Persoane sau familii aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente sau în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care locuiesc în așezările informale. 

Citește și: Sprijin financiar în valoare de 5000 de lei oferit de statul român în 2023. Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial

Ce conțin pachetele cu ajutoare alimentare 2023 

Pachetele din cadrul proiectului „Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare” conțin 12 alimente de bază (38 de unități) și provin de la producători din România. Dacă ar fi achiziționate produsele de la supermarket, pentru un astfel de pachet românii ar trebui să scoată din buzunar în jur de 300 de lei.  

 

  • făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);
  • mălai (4 pungi de 1 kg);
  • paste făinoase (2 pungi de 400 g);
  • ulei (4 sticle de 1 l);
  • zahăr (2 pungi de 1 kg);
  • orez (4 pungi de 1 kg);
  • conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);
  • conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);
  • conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);
  • borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml);
  • gem de fructe (1 borcan de 360 g);
  • gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g). 

Sprijinirea românilor din categoriile vulnerabile 

Guvernul României, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, continuă și în 2023 să implementeze măsuri pentru sprijinirea persoanelor din categoriile vulnerabile, pentru care bugetul total alocat va atinge pragul de  1,8 miliarde de euro.

„Pentru consolidarea coeziunii sociale și reducerea sărăciei extreme, continuăm și în 2023 să acordăm diverse forme de ajutor din fonduri europene, cum sunt distribuirea de alimente de bază și vouchere pentru mese calde, vouchere pentru materiale școlare pentru copii, trusouri pentru nou-născuți și sprijin pentru compensarea facturilor la utilități. Bugetul total pentru acest pachet de măsuri se ridică la aproximativ 1,8 miliarde de euro, iar vestea bună este că nu avem de gând să ne oprim aici.

În această perioadă lucrăm la mecanismele  pentru noi soluții pentru categoriile vulnerabile, pentru a ne asigura că fiecare român, indiferent de situația cu care se confruntă, beneficiază de ajutor pentru toate nevoile imediate pe care le are. În funcție de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, vor fi gospodării care vor primi 1.400 de lei pentru utilități, pachetul cu produse alimentare și cele șase tranșe de 250 de lei pentru mese calde, dar și 500 de lei pentru haine și rechizitele celor mici ”, a transmis ministrul Marcel Boloș.