Când vor intra banii pe cardurile de energie. Poșta Română va intermedia plățile pentru facturi

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 23 ian 2023, 09:35

Plățile urmează să fie realizate prin intermediul unor cititoare optice

Sursa: Facebook

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat data la care vor intra banii pe cardurile de energie, dar și faptul că Poșta Română va intermedia plățile pentru facturi, pentru ca beneficiarii ajutorului economic să nu se mai deplaseze la unitățile poștale.

Marcel Boloș a vorbit despre ajutorul financiar pentru categoriile vulnerabile care va intra pe cardurile sociale în luna februarie și care va fi utilizat pentru plata diferitelor facturi. Suma totală este de 1.400 de lei, iar banii vor fi distribuiți în două tranșe egale.

Când vor intra banii pe cardurile de energie și cum vor fi plătite facturile cu ajutorul angajaților de la Poșta Româmă

Plățile urmează să fie realizate prin intermediul unor cititoare optice care se vor afla în dotarea poștașilor și, conform lui Marcel Boloș, banii urmează să intre pe data de 20 februarie.

La Digi 24, ministrul a declarat că, în acest moment, există 7.200 de cititoare optice care urmează să fie achiziționate, iar termenul de livrare pentru ele este de 20 de zile. Toate aceste măsuri au rolul de a veni în ajutorul beneficiarului, pentru ca acesta să nu mai fie nevoit să meargă până la poștă.

„Data de 20 februarie este termenul. Aceste cititoare vor fi la dispoziţia oficianţilor poştali. Vineri am fost la Poşta Română, am stat de vorbă personal inclusiv cu directorii teritoriali, pentru a înţelege ce probleme mai sunt, pentru ca mecanismul să funcţioneze”, a mai spus Marcel Boloș.

Citește și: 27 de spitale vor primi finanțare din PNRR. Care sunt spitalele care urmează să beneficieze de acești bani pentru modernizare

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

De asemenea, plățile se vor face cu ajutorul Poștei Române, deoarece aceasta este singura instituție din țara noastră ale cărei structuri se regăsesc și în mediul rural. Mai mult decât atât, „este singura entitate care, prin serviciile de mandat poştal, are posibilitatea ca orice factură care se emite de furnizorul de energie să fie plătită”.

Ce persoane vor primi cardurile de energie

Prima tranșă de bani, în valoare de 700 de lei, va veni în luna februarie, iar cea de-a doua tranșă va intra în posesia persoanelor eligibile în luna septembrie.

Persoanele care vor beneficia de acest ajutor sunt:

  1. Pensionarii cu o vârstă mai mare sau egală cu 60 de ani și care au un venit lunar mai mic sau egal cu 2.000
    de lei,
  2. Pensionarii de invaliditate, indiferent de vârstă, care au un venit lunar mai mic sau egal cu 2.000 de lei,
  3. Persoanele diagnosticate cu handicap mediu, accentuat sau grav, indiferent de vârstă, care au un venit lunar mai mic sau egal cu 2.000 de lei,
  4. Familiile cu alocație de susținere, indiferent de vârstă și de venit,
  5. Familiile sau persoanele care primesc ajutor, indiferent de vârstă și de venit.

Citește și: Românii vor avea buletine electronice până la finalul anului 2023. Cine va suporta costul modificărilor aferente

Pentru ca măsura să poată fi aplicată, mai este nevoie ca venitul net per coabitant să nu fie mai mare de 2.000 de lei, la locul de consum.