Când vor intra pensionarii din România în posesia noilor decizii de recalculare. Anunțul important făcut de Ministrul Muncii

Autor: Diana Bostan

Simona Bucura- Oprescu, detalii de ultimă oră despre procesul de recalculare al pensiilor.

Sursa: Pixabay

Simona Bucura-Oprescu a anunțat că anul 2024 se anunță a fi unul deosebit pentru pensionarii din România, cu o schimbare semnificativă în sistemul de pensii.

Începând cu sfârșitul lunii august, poștașii vor începe să livreze noile decizii de recalculare a pensiilor, conform noii legislații. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a oferit detalii esențiale pentru RomâniaTV.

Citește și: Motivul pentru care pensiile cresc diferit pentru persoanele cu aceiași ani de muncă: Aproximativ 3.000.000 de pensii vor crește de la 1 septembrie 2024

Când vor ajunge la pensionari deciziile de recalculare

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a explicat că deciziile de recalculare vor ajunge la pensionari în intervalul 16-31 august 2024. În prezent, echipele de la Casele Teritoriale de Pensii sunt ocupate cu listarea acestor decizii. Conform declarațiilor ministrului, niciun pensionar nu va experimenta o scădere a pensiei în urma recalculării.

Citește și: Pensionarii din România primesc o dublă veste bună: Care este motivul pentru care aceștia trebuie să rămână acasă săptămâna viitoare

„Avem total stagiu de cotizare, compus din stagiu de cotizare contributiv, adică stagiu pentru care a avut vechime în muncă și stagii de contributivitate cu care pensionarul a alimentat bugetul asigurărilor sociale de stat. Oferim puncte de stabilitate în situațiile în care independent de voința beneficiarului nu a putut lucra. Este foarte important ca pensionarii să știe că stagiul total de cotizare realizat este compus din aceste patru elemente posibile, poate fi compus din aceste elemente.

Dacă mergem la rubrica b) din decizia de recalculare, acestea se acordă doar pentru stagiul de cotizare contributiv”,  a spus Simona Bucura-Oprescu, pentru RomâniaTV.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Potrivit sursei menționate anterior, în cadrul discuțiilor cu Poșta Română, Casele de Pensii și asociațiile de pensionari, s-a stabilit că este mai eficient ca toate deciziile de recalculare să fie trimise înainte de 1 septembrie, în loc să fie expediate individual.

Ministrul Muncii a anunțat schimbări importante în sistemul de pensii

Simona Bucura-Oprescu a subliniat că noile decizii de recalculare vor reflecta stagiul total de cotizare al fiecărui pensionar, inclusiv perioada în care nu a putut lucra din motive independente de voința sa.

Legea prevede că, în conformitate cu articolul 144, niciun cuantum al pensiei nu va scădea, iar orice majorare se va aplica la cuantumul recalculat. Acest aspect subliniază corectitudinea și echitatea noii reforme a sistemului de pensii din România, considerată una dintre cele mai importante reforme în acest domeniu.

Citește și: Cine sunt pensionarii care vor primi mai mulți bani după recalcularea pensiilor: Creșterea va fi în medie de 500 de lei

„Noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade îndelungate în care s-a lucrat. Datorită acestui aspect, pensionarul va avea o creștere semnificativă a pensiei.  Articolul 144 care se referă la recalculare stipulează faptul că nicio pensie nu scade, se menține cuantumul aflat în plată pentru toți pensionarii.”,  a mai spus aceasta pentru RomâniaTV.

Ministrul a asigurat că, indiferent de momentul în care pensionarii au ieșit la pensie, noua formulă de calcul bazată pe punctele acumulate va aduce o echitate crescută în sistemul de pensii. 

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.