Când vor primi pensionarii deciziile de recalculare a pensiilor: Ministrul Muncii „Nicio pensie nu scade. Echitate între pensionari”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 iun 2024, 10:10

Când vor ajunge deciziile de recalculare în mâinile pensionarilor

Sursa: pixabay.com

Data la care românii vor primi deciziile de recalculare a pensiilor. Anunțul făcut de Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că toate pensiile vor fi recalculate și că niciun pensionar nu va avea pensia redusă. Deciziile de recalculare vor ajunge la pensionari prin Poșta Română înainte de 1 septembrie 2024.

Toate pensiile românilor vor fi recalculate

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, asigură că toate pensiile vor fi recalculate și că niciun pensionar nu va vedea o scădere a pensiei în urma acestui proces.

În cadrul unui interviu acordat pentru România TV, aceasta a dezvăluit că procesul de reevaluare a pensiilor este aproape finalizat, iar de la 1 septembrie 2024 deciziile de recalculare vor ajunge la pensionari prin Poșta Română.

„Toate pensiile vor fi recalculate. Fac foarte mult teren, întâlnesc foarte mulți pensionari și mulți dintre aceștia, în funcție de tipul de pensie pe care îl primesc, întreabă: 'Dar pensia mea va fi recalculată?'.

Da, toate pensiile vor fi recalculate, suntem în grafic atât la Casa Națională de Pensii Publice, cât și la casele teritoriale de pensii, cât și la minister,”
a declarat Simona Bucura Oprescu. Aceasta a menționat că procesul de introducere a datelor în format electronic este aproape finalizat, subliniind eforturile semnificative depuse pentru digitalizarea dosarelor de pensie, care în prezent sunt într-un format accesibil și ușor de gestionat.

Digitalizarea dosarelor de pensie a fost realizată în condiții de maximă siguranță, pentru a evita erorile în recalcularea pensiilor. Ministrul a subliniat că fiecare dosar a fost verificat de minim trei ori și că softurile folosite au chei de control pentru a asigura corectitudinea datelor introduse. „Aceasta a fost o muncă meticuloasă, o muncă riguroasă, o muncă grea făcută de colegii noștri. După peste trei ani de zile suntem aproape de finalizare, iar colegii noștri au făcut cu atenție acest lucru, fiecare dosar a fost luat la mână de minim trei ori, fiecare echipă a avut un verificator,

astfel încât să ne convingem că datele au fost introduse corect,” a explicat Simona Bucura Oprescu.

Citește și: De la 1 iulie crește salariul minim cu 400 de lei: Cu câți bani vor rămâne în mână românii după impozitare

Trimiterea deciziilor de recalculare

Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi trimise pensionarilor înainte de 1 septembrie 2024, conform modelului aprobat și publicat în Monitorul Oficial.

Procesul de trimitere va fi coordonat cu Poșta Română, astfel încât să se asigure livrarea rapidă a celor aproape 15 milioane de decizii. Ministrul a reiterat că din septembrie, toți pensionarii vor primi pensiile majorate ca urmare a recalculării. „Toate deciziile vor ajunge la pensionari înainte de 1 septembrie, în momentul acesta avem deja procesul de reevaluare finalizat, avem modelul noii decizii aprobat și publicat în Monitorul Oficial.
Colegii noștri în acest moment lucrează la nivelul CNPP cu privire la recalculare, softul îl avem și este funcțional, după care, toate aceste decizii, 15 milioane, aproape 15 milioane de decizii vor fi listate. Ne coordonăm cu cei de la Poșta Română astfel încât să ajungă cât mai repede deciziile la pensionari,”
a declarat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a asigurat că niciun pensionar nu va avea pensia redusă în urma recalculării, legea stipulând explicit păstrarea cuantumului cel mai favorabil. „Este foarte important ca românii să știe că nicio pensie nu scade, în urma recalculării avem în mod explicit atât în lege, cât și în norme stipulat acest aspect, se păstrează cuantumul cel mai favorabil,” a declarat Simona Bucura Oprescu, subliniind importanța asigurării echității între pensionari.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Procesul de recalculare a pensiilor face parte dintr-o reformă mai amplă menită să aducă echitate în sistemul public de pensii. Reforma vizează eliminarea discrepanțelor dintre pensiile acordate pentru contribuții și muncă egală, dar obținute în perioade diferite sau după legi diferite. Noul sistem va asigura un mecanism de creștere sustenabilă a pensiilor, bazat pe punctele de contributivitate acumulate.

Contributivitate și puncte de stabilitate

Pe lângă punctele de contributivitate, noua lege prevede și puncte necontributive, acordate pentru perioade necontributive, cum ar fi studiile superioare sau serviciul militar. De asemenea, punctele de stabilitate vor recompensa vechimea în muncă, acordând puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai lungi de 25 de ani. „Principalul obiectiv al reformei pensiilor îl reprezintă echitatea în sistemul public de pensii. Adică, pentru contribuții, veniturile pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale, deci la contribuții și muncă egală, perioadă de cotizare egală, să ai o pensie egală, astfel să nu mai fim în situația în care suntem azi, dacă ai ieșit la pensie în ani diferiți, după legi diferite, dacă ai fost femeie sau bărbat, să ai un cuantum diferit. Echitate între pensionari,” a explicat ministrul Muncii.

Citește și: Anumiți pensionari ar putea rămâne cu bani în plus la pensie: Începând cu data de 1 septembrie plafonul pentru impozitarea pensiilor ar putea fi ajustat

România are un raport favorabil între numărul de pensionari și cel de salariați comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, cu 4,8 milioane de pensionari și 5,7 milioane de salariați. Acest echilibru asigură sustenabilitatea sistemului public de pensii, încurajând totodată creșterea gradului de ocupare pe piața muncii. „În România avem un echilibru mai bun în ceea ce privește sustenabilitatea sistemului public de pensii decât în alte state membre, fiindcă în România avem aproximativ 4,8 milioane de pensionari dar avem 5,7 milioane de salariați şi 6,7 milioane contracte de muncă. Prin urmare, avem un raport mai bun decât alte țări ale Uniunii Europene şi este important să creştem gradul de ocupare pe piața muncii,” a afirmat Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a explicat că pentru majorările pensiilor din acest an există deja bani prevăzuți în buget. „Este foarte important să știe că banii sunt în buget, atât pentru majorarea care a fost făcută de la 1 ianuarie, cât și pentru recalculare, în urma căreia vor avea pensiile recalculate din septembrie,” a declarat aceasta. Ministrul a ținut să sublinieze faptul că toate aceste măsuri sunt susținute financiar și că pensionarii vor beneficia de toate drepturile prevăzute de lege.

Simona Bucura Oprescu a reafirmat angajamentul Guvernului de a finaliza procesul de recalculare la timp și de a asigura echitatea în sistemul public de pensii. „Aș vrea să mai subliniez ceva aici, fiindcă fac foarte mult teren și constat că deși lucrurile sunt clare încă românii sunt neîncrezători. Este foarte important să știe că banii sunt în buget, atât pentru majorarea care a fost făcută de la 1 ianuarie, cât și pentru recalculare, în urma căreia vor avea pensiile recalculate din septembrie, este foarte important ca românii să știe că de toate aceste beneficii vor beneficia cu toții și că lucrurile sunt foarte clare și suntem în dispozitiv astfel încât toate acestea, deși este foarte complicat, să știți că colegii de la casele de pensii fac eforturi mari, dar îi asigur pe toți românii că vom fi cu toate la timp și cu toate bine,” a precizat ministrul Muncii.

Procesul de recalculare a pensiilor din România este aproape de finalizare, cu toate măsurile necesare pentru a asigura echitatea și corectitudinea implementate riguros. Deciziile de recalculare vor ajunge la pensionari înainte de 1 septembrie 2024, iar niciun pensionar nu va avea pensia redusă. Reforma pensiilor se concentrează pe echitate și sustenabilitate, asigurându-se că toți pensionarii vor beneficia de noile măsuri într-un mod transparent și corect. Ministerul Muncii continuă să lucreze intens pentru a finaliza acest proces esențial pentru milioane de români.