Când vor primi pensionarii pensiile majorate? Deciziile de recalculare și noile taloane vor fi livrate în cursul lunii august

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 05 aug 2024, 09:53

Mai e puțin până când seniorii vor primi pensiile recalculate

Sursa: Unsplash

A mai rămas doar o lună până când peste trei milioane de pensionari din România vor beneficia de pensii majorate, conform noii legi a pensiilor.

Cu toate acestea, aproximativ un milion de seniori vor rămâne cu aceleași sume, însă este important de menționat că nicio pensie nu va scădea.

Când vor primi pensionarii pensiile majorate

Casa Națională de Pensii a anunțat că între 15 și 31 august vor fi livrate deciziile de recalculare, prin care pensionarii vor afla dacă vor primi sau nu bani în plus la pensie.

Aceste decizii vor fi livrate personal de poștași și vor putea fi ridicate de la sediile poștale sau de la casele teritoriale de pensii, în cazul în care beneficiarii nu sunt acasă. Doar titularilor li se pot înmâna aceste decizii, întrucât nu este permisă ridicarea lor de către alte persoane.

Ulterior, de pe 2 până pe 15 septembrie, se va efectua livrarea pensiilor recalculare prin poștă.

Vârstnicii care primesc pensiile prin bancă vor vedea noile sume în conturi de pe 12 septembrie. Această recalculare din septembrie va fi urmată de o „mică recalculare” ce va fi finalizată până în februarie 2025. De aceasta beneficiază pensionarii care au avut sporuri sau alte beneficii extrasalariale înainte de 2001.

Citește și: Pensiile se măresc din nou, de la 1 ianuarie! Șeful Casei Naționale de Pensii a explicat câți bani vor lua pensionarii începând cu anul 2025

Pe lângă recalcularea din septembrie, va avea loc o indexare automată a pensiilor la 1 ianuarie 2025, conform noii legi a pensiilor. Aceasta prevede creșterea pensiilor cu rata inflației și un supliment de 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie. Respectiva etapă vine în completarea măsurilor de majorare a pensiilor și asigură o ajustare echitabilă pentru toți beneficiarii. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

Ce prevede noua lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 6 decembrie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024. Aceasta reglementează sistemul de pensii publice și introduce mai multe modificări semnificative.

De la 1 ianuarie 2024, pensiile au crescut cu 13,8%, iar recalcularea lor va fi efectuată în septembrie.

Astfel, punctul de pensie va fi de 2.032 lei. Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).

Citește și: Când vor primi românii pensiile recalculate! Marius Budăi a făcut anunțul: „Începând cu data de..”

De la data intrării în vigoare, valoarea punctului de referință este de 81 de lei, însă urmează să fie indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, luni, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.