Când vor putea românii să călătorească fără vize în SUA! Anunțul făcut de ambasadorul României în SUA: „Din martie sau aprilie 2025...”

Autor: Diana Ghita

Românii sunt din ce în ce mai aproape de visul american

Sursa: Pexels.com

Românii ar putea călători fără vize în Statele Unite din primăvara anului 2025, a anunțat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, la Digi24.

Conform ambasadorului României în SUA, anunțul oficial referitor la includerea României în programul Visa Waiver va fi făcut până la 20 ianuarie 2025, înainte de finalul mandatului președintelui Joe Biden, iar procesul de ridicare a vizelor se va finaliza cel mai probabil în lunile martie-aprilie ale aceluiași an.

Ce anunț a făcut ambasadorul României în SUA despre ridicarea vizelor

Programul Visa Waiver permite călătorii fără viză pentru șederi de scurtă durată, iar odată ce România va fi inclusă, cetățenii vor trebui să obțină o autorizație electronică de călătorie cu cel puțin 72 de ore înainte de zbor. Andrei Muraru a precizat că acest proces se va derula conform unui calendar bine stabilit, cu ultimele etape de certificare și evaluare.

„Nu văd riscuri.

Solicitarea noastră către autoritățile SUA, Departamentul pentru securitate internă care administrează acest program, din momentul în care s-a încheiat anul fiscal american la 30 septembrie a fost ca anunțul să fie făcut în mandatul administrației Biden, deci până la 20 ianuarie, pentru că acest proces a fost derulat în interiorul și de către administrație, împreună cu autoritățile de la București și pentru a evita orice fel de interacțiune cu perioada de tranziție în SUA”,
a
declarat ambasadorul României în SUA, pentru Digi24.

Vizita experților americani de la Departamentul pentru Securitate Internă și Departamentul de Stat, care va avea loc la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie 2024, reprezintă una dintre etapele finale. Aceștia vor verifica progresele tehnice ale României în materie de securitate și siguranța pașapoartelor.

Citește și: Românii sunt din ce în ce mai aproape de visul american! Când ar putea fi eliminate vizele pentru Statele Unite

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară! Casa de Pensii a specificat care sunt perioadele asimilate la vechimea în muncă

După finalizarea vizitei, un raport va fi întocmit și transmis către Departamentul de Stat și Departamentul pentru Securitate Internă, pentru a confirma eligibilitatea României. Acest raport va fi gata în aproximativ opt săptămâni, iar în momentul în care este prezentat Congresului american, nu va fi necesar un vot pentru aprobare.

Când vor putea românii să călătorească fără vize în SUA

Odată ce Congresul este notificat, va fi anunțată oficial data la care România intră în programul de scutire de viză, estimată pentru sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie 2025.

Similar altor țări care au intrat recent în Visa Waiver, precum Polonia și Israel, trecerea efectivă în program durează câteva luni din cauza necesității testării sistemelor de date și alinierea la standardele internaționale.

„România îndeplinește formal toate criteriile tehnice pentru a face parte din programul american de scutire de vize și ne așteptăm ca partea americană să facă acest anunț în cursul lunii ianuarie și intrarea efectivă în program să se producă în martie sau aprilie 2025.

Deci din martie sau aprilie 2025, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite”, a spus Andrei Muraru, citat de Fanatik.

Citește și: Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern

După eliminarea vizelor, călătoriile în SUA se vor face pe baza unui pașaport electronic, iar românii vor trebui să utilizeze o aplicație pentru a obține autorizația electronică de călătorie. Aceasta va înlocui vizele clasice pentru șederi de scurtă durată și va simplifica semnificativ procesul de intrare în Statele Unite.

„Acest program de scutire de vize va fi înlocuit de un program care se numește Programul electronic de autorizare de călătorie. Acest software trebuie tradus...e o aplicație prin care românii vor putea călători în SUA(...) „Autorizația electronică de călătorie, pe care trebuie s-o completeze și un francez, și-un neamț și un belgian, oricare cetățean al unei țări care face parte din Programul Visa Waiver, poate fi emisă cu cel puțin 72 de ore înainte de a călători”, a mai declarat Andrei Muraru, la Digi24.