Canicula devastatoare face primele victime în România: Trei persoane și-au pierdut viața în Suceava

Autor: Andrei Costanda

Mai multe persoane și-au pierdut viața în Suceava din cauza temperaturilor extreme

Sursa: Observator News

Valul de căldură extremă a provocat primele victime în Suceava, unde doi bărbați și o femeie, cu probleme de sănătate preexistente, au cedat în fața temperaturilor record.

Valul de căldură extremă care a cuprins România a făcut primele victime în județul Suceava. Trei persoane, o femeie și doi bărbați, toți cu probleme de sănătate, nu au rezistat temperaturilor caniculare din acest weekend.

Temperaturi de 50 de grade Celsius în Moldova

Temperaturile resimțite în unele zone din Moldova au atins și 50 de grade Celsius, iar meteorologii au extins codul roșu de caniculă în aproape toată țara, pentru prima dată în istorie incluzând și litoralul.

Suceveanca, în vârstă de 56 de ani, a fost găsită fără viață de fiica ei pe o canapea din curte. Se plângea de ceva vreme de dureri de piept, dar nu a consultat un medic. Alți doi bărbați din județ, cu probleme de sănătate, au avut același sfârșit tragic. Unul dintre ei și-a pierdut viața chiar în ambulanță, în drum spre spital. În anumite zone din Moldova, s-au resimțit temperaturi de aproape 50 de grade.

Adriana Morari, purtător de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Suceava, a declarat: „Căldura excesivă de afară cu siguranță le-a influențat celalte boli și în final decesul. S-a găsit o corelație între starea lor lipotimică, influența directă a căldurii excesive.”

Medicii de la serviciile de urgență au fost extrem de solicitați, înregistrând aproape 60 de mii de apeluri la 112 în ultimele două zile, adică în jur de cinci solicitări pe minut.

România se află în a noua zi de căldură sufocantă, cu sute de recorduri termice înregistrate.

Citește și: Crimă învăluită în mister în Vaslui: Cadavrul unui bărbat a fost găsit la marginea drumului, într-o valiză abandonată: „Avea genunchii îngrămădiți”

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: VIDEO Emilia Ghinescu vorbește despre vremurile grele din viața sa: „Eram singură și au fost momente în care nu știam de unde să fac rost de bani să îmi plătesc anumite rate.”

Citește și: Gestul făcut de Gheorghe Hagi în fața bisericii, după cununia religioasă a lui Ianis și a Elenei Hagi! Cum a decurs ceremonia

Perioada perfectă pe litoral

Cele mai ridicate temperaturi s-au resimțit în București și Timișoara, unde s-au atins 44 de grade. Meteorologii au extins codul roșu de caniculă în aproape toată țara până miercuri.

Simona Căpșună, meteorolog, a explicat: „Practic, cu excepția județelor Harghita, Maramureș, Bistrița Năsăud și parțial Mureș, toată țara este sub alerta maximă de căldură excesivă. Și dacă pentru zonele de câmpie și de deal, temperaturile foarte ridicate sunt oarecum obișnuite vara, este neașteptat să avem cod roșu și temperaturi de peste 30 de grade la munte și de peste 35 de grade pe litoral.”

În toate stațiunile de pe litoral, de la Constanța la Mangalia, temperaturile resimțite au ajuns la 38 de grade. Aerul devine respirabil datorită brizei, iar apa mării, cu temperaturi de 26-28 de grade, este perfectă pentru cei care doresc să se răcorească. Turiștii preferă să petreacă mai mult timp în apă decât pe șezlonguri.

Hotelierii se bucură de un grad ridicat de ocupare, aproape toate camerele fiind rezervate. Lucian Popa, proprietarul unui hotel de trei stele, a declarat: „Sună în continuare telefoanele, momentan avem în jur de 80% grad de ocupare. E foarte cald, lumea pleacă de la București, de la Bacău, din toată țara. Deja românii au concediu, s-au reîntors cu fața spre litoralul românesc.”

Cosmin Oprina, managerul unui resort, a adăugat: „Ne bucurăm de o cerere susținută, toate plajele sunt amenajate. Aleg apartamente pentru că își pot prepara singuri masa, sunt apartamente cu două dormitoare. Restaurante cu specific pescăresc, carne, 4 plaje amenajate, piscine interioare copii și adulți.”

 


Episodul 46 al serialului turcesc “Vinovați de iubire” este difuzat la Kanal D vineri, 23 august 2024. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.