Canicula face prăpăd în România - Raționalizarea apei începe și în ILFOV - Situație fără precedent

Author: Alina Petre
Actualizat: 05 apr 2023, 03:25

Raționalizarea apei începe și în Ilfov

România se confruntă cu o situație fără precedent, din cauza temperaturilor ridicate din această perioadă. Apa va fi oprită în mai multe localități din țară.

Raționalizarea consumului de apă începe să fie și în județul Ilfov. Furnizorul local de apă a anunțat cetățenii că apa va fi sistată pe timpul nopții, pentru refacerea stocului.

A început raționalizarea apei în România

Balotești, Periș și Cernica sunt primele localități în care se va aplica această măsură. Compania spune că va recurge la acest gest din cauza temperaturilor ridicate care s-au resimțit în această perioadă iar pe fondul caniculei oamenii au folosit mai multă apă, nu numai pentru consum propriu ci și pentru cultura plantelor care este grav afectată de secetă.

Din cauza consumului excesiv de apa, pe fondul temperaturilor ridicate din această perioadă, anunțăm că suntem nevoiți să limităm alimentarea cu apă potabilă pe raza comunei Periș în vederea refacerii rezervelor de apă.
Astfel: în data de 05.07.2022, interval orar 13:00-17:00, apa va fi oprită; Vă mulțumim pentru înțelegere și vă sfătuim să folosiți apa în mod responsabil! Utilizarea apei în alte scopuri decât cel casnic generează probleme în serviciul public de distribuție.


Apa nu este o resursă inepuizabilă. Nu irosi apa! 
”, a scris furnizorul local de apă.

Citeste si: Italia a declarat stare de urgență. Canicula face ravagii în nordul țării. Autoritățile, în alertă

Același mesaj a fost transmis și pentru comuna Balotești.

Furnizorul local de apă speficică faptul că lipsa apei din această perioadă nu este cauzată de vreo defecțiune a sistemelor operate de către companie, ci este o consecință directă a modificării bruște a comportamentului de consum, pe fondul temperaturilor ridicate.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Locuitorii din Ilfov se revoltă și spun că nu pot sta fără apă potabilă de la ora 23 până la ora 5.

Apa va fi oprită în mai multe localități din țară

Localități din mai multe județe precum Arad, Cluj, Ialomița și Constanța au apelat la această măsură, în care oamenii trebuie să își limiteze pe cât posibil consumul de apă, încă de zilele trecute.

În județul Bihor, 3 localități au introdus restricții pe timp de noapte. În Sârbi și Fegernic apa de la rețea va fi întreruptă între orele 23.00 și 05:00, iar în Lugașu de Jos între 00:00 și 06:00.

În Maramureș, în orașul Tăuții-Măgherăuș (cu toate satele apartinatoare), furnizarea apei se face între orele 06:00- 10:00 și 16:00 – 21:00. Totodată, în comuna Grosi cu satele aparținătoare, furnizarea apei între orele 17:00 și 06:00 este întreruptă pe perioada nedeterminata.

În zonele Târgu Lăpuș și Farcașa apa va fi furnizată cu presiune scăzută, însă nu va fi întreruptă.

Citeste si: Planeta este în pericol de încălzire globală! Secretarul general al ONU: „Mergem cu ochii închişi spre o catastrofă climatică”