Aceasta este cea mai călduroasă zi de iunie! În mai multe regiuni, temperaturile vor depăși 35 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat, cu nopți tropicale și condiții meteo care pun în pericol sănătatea publică.
Valul de căldură se extinde pe întreg teritoriul țării
Începând cu data de 20 iunie, un val de căldură se va extinde pe întreg teritoriul țării.
Citește și: Canicula a făcut ravagii în România! Oamenii au început să cadă pe stradă din cauza temperaturilor ridicate
În aceste regiuni, local, se va instala canicula, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând și depășind ușor pragul critic de 80 de unități.
Pe parcursul nopții, temperaturile minime se vor menține în jurul valorii de 20 de grade Celsius, ceea ce va crea condiții pentru nopți tropicale în aceste zone, notează sursa menționată anterior. Aceasta înseamnă că temperaturile nocturne nu vor scădea sub 20 de grade, accentuând disconfortul termic resimțit de populație.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Meteorologii au emis și un cod portocaliu de caniculă
Potrivit Meteo România, pentru data de 20 iunie, valul de căldură va deveni mai intens în anumite regiuni ale țării. În Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum și în sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, se vor înregistra temperaturi extrem de ridicate pentru această perioadă a anului. Maximele vor varia între 33 și 38 de grade Celsius, în aceste regiuni se va instala canicula severă, iar disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități.
Pe timpul nopții, în regiunile aflate sub cod portocaliu, temperaturile minime se vor situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius, creând condiții pentru nopți tropicale și contribuind la disconfortul termic accentuat. Populația este sfătuită să ia măsuri pentru a se proteja de efectele negative ale căldurii extreme.
În aceste condiții, autoritățile recomandă evitarea expunerii prelungite la soare în timpul orelor de vârf, consumul de lichide pentru a preveni deshidratarea și utilizarea mijloacelor de protecție împotriva soarelui, precum umbrelele și pălăriile. De asemenea, este indicat să se evite activitățile fizice intense în aer liber în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei.
Este important ca persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii, vârstnicii și cei cu afecțiuni cronice, să fie protejate în mod special și să se afle în locuri răcoroase și bine ventilate.