Card de energie 2023. Românii primesc bani pentru plata facturilor sau datoriilor la energie în 2023

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 06 sep 2023, 00:55

Card energie 2023. Cine primește bani pentru plata facturilor la energie în 2023

Sursa: freepik.com

Card de energie 2023. Ajutor financiar pentru plata facturilor sau datoriilor la energie acordat românilor cu venituri mici. Când intră primii bani pe card?

Ajutorul financiar pentru plata facturilor sau datoriilor la energie va fi acordat românilor cu venituri mici prin intermediul unor carduri de energie în anul 2023. Primii bani pentru compensarea facturilor la energie ar urma să intre pe card în luna februarie. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii pentru a putea întra în posedia cardurilor de energie? 

Citește și: Facturile la energie electrică se modifică. Plata în rate a facturilor, printre schimbările propuse de ANRE

Carduri de energie 2023. Bani pentru plata facturilor la energie 

Bani pentru plata facturilor la energie sau pentru achitarea datoriilor la furnizorii de energie vor primi în 2023 românii cu venituri mici, potrivit unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Valoarea sprijinului pentru plata facturilor la energie va fi de 1.400

de lei, iar banii vor fi virați pe un card, denumit card de energie, în două tranșe egale, în cuantum de 700 de lei, după cum urmează: 

- 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

- 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023. 

Citește și: Românii care beneficiază iarna aceasta de tarif redus cu 50% la gaze și energie electrică. Legea a fost deja aprobată

Beneficiari carduri de energie 2023. Cine primește bani pentru plata facturilor 

Următoarele categorii de persoane vor primi carduri de energie în 2023, alimentate cu 1400 de lei pentru plata facturilor sau datoriilor la furniorii de energie: 

- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau

egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

- persoanele- copii și adulți- încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000

lei;

- familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;

- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social. 

Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului, care este și titularul contractului cu furnizorul/furnizorii de energie și/sau al facturii/facturilor emise de furnizorul/furnizorii de energie și/sau titularul certificatului de validare a datoriilor, să efectueze plăți prin serviciul de mandat poștal, pentru decontarea datoriilor curente și/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie pentru consumurile de energie pe care le înregistrează la adresa de domiciliu. 

Citește și: Cine beneficiază de a 13-a pensie în 2023. Câți bani în plus și ce ajutoare financiare se acordă pensionarilor anul viitor

Emiterea cardurilor de energie 2023

Cardul de energie este emis pentru fiecare beneficiar, nominal, prin grija MIPE, are datele de identificare și securitate prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, este valabil pe teritoriul României și poate fi utilizat numai în rețeaua teritorială a Companiei Naţionale „Poşta Română” S.A, pentru decontarea facturilor emise de furnizorii de energie.

În situația în care unul sau mai mulți beneficiari au aceeași adresă de domiciliu și sunt cuprinși în lista de beneficiari întocmită de MMSS, se va emite un singur card de energie pe care vor figura toți beneficiarii care au aceeași adresă de domiciliu, nefiind permisă emiterea mai multor carduri pentru aceeași adresă de domiciliu.

Cardul de energie conferă titularului calitatea de beneficiar al sprijinului pentru compensarea prețului la energie, respectiv pentru achitarea datoriilor curente și/sau restante la furnizorii de energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire, nu are valoare nominală și nu poate face obiectul tranzacționării de nici un fel între părți. Orice tentativă de tranzacționare între părți atrage după sine anularea cardului de energie precum și a dreptului de a deține sume în mandat poștal pentru a compensa prețul la energie. 

În baza cardului de energie, MIPE depune sume în mandat poștal la Compania Naţională „Poşta Română” S.A. pentru beneficiarii cardului de energie, în valoarea prevăzută de prezenta ordonanță de urgență și la termenele prevăzute de aceasta, pentru beneficiarii prevăzuți în listele de beneficiari. În situația în care la aceeași adresă sunt prevăzuți mai mulți beneficiari se depune o singură dată suma prevăzută pentru sprijin în vederea compensării prețului la energie care poate fi utilizată de către unul dintre beneficiari, respectiv de beneficiarul care este și titularul contractului pentru furnizarea de energie/ facturilor de energie/ certificatului de validare a datoriilor. 

Sursă: avocatnet.ro