Începând cu 2023, persoanele cu venituri mici vor primi un ajutor din partea statului pentru plata facturilor la energie.
Statul oferă 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie
Începând cu anul 2023, persoanele cu venituri mici, printre care pensionarii, persoanele cu dizabilități, persoanele care primesc ajutor social și familiile care primesc alocație de susținere vor beneficia de un ajutor financiar, care va putea fi folosit pentru plata facturilor sau a datoriilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne de foc.
Astfel că, această categorie de oameni ar urma să primească 1.400 de lei în două tranșe, mai exact în luna februarie 2023 și în luna septembrie 2023, dar cei care nu vor respecta regulile din OUG nr. 166/2022 riscă amenzi copleșitoare de până la 60.000 de lei. Ajutorul financiar va putea fi folosit exclusiv pentru a compensa prețul la energie (energie electrică, gaze naturale, lemne de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire).
Ce riscă beneficiarii care nu respectă regulile stabilite pentru utilizarea ajutorului pentru energie
Persoanele care nu respectă Ordonanța de Urgență vor risca amenzi usturătoare, mai exact după cum apare în ordonanță, “utilizarea de către beneficiarii cardului de energie în alt scop decât cel prevăzut de prezenta ordonanță de urgență” sau “solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul cardurilor de energie/ certificatelor de
validare a datoriilor sau pentru fracțiuni din acestea” pot aduce amenzi cuprinse între 4.500 și 6.000 de lei (de la 1,5 la două puncte-amendă, după cum scrie în actul normativ). Potrivit legii, un punct al amenzii îl va reprezenta contravaloarea unui salariu minim brut pe țară garantat în plată.Conform OUG 166/2022 persoanele care vor beneficia de ajutorul de 1.400 vor fi următoarele:
-pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu
vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
-familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
-familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.
De asemenea, persoanele ce se încadrează la mai multe categorii de beneficiari vor putea primi sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.
Beneficiarii vor primi automat cardul de energie, tipărit și distribuit de către Poșta Română, iar plata datoriilor curente sau restante către furnizorii de energie se va face prin serviciul de mandat poștal, fie la oficiile poștale, fie direct la factorul poștal, la adresa de domiciliu.
Sursă: legislatie.just.ro