Card de sanatate expirat. Ce faci in cazul in care nu mai are valabilitate

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 26 ian 2021, 01:25
Card de sanatate expirat. Ce faci in cazul in care nu mai e valabil

Card de sanatate expirat. In cazul in care cardul tau de sanatate arata ca a expirat, nu ai motive de ingrijorare. Termenul de valabilitate a fost prelungit in 2019 de la 5 la 7 ani.

 

Card de sanatate expirat. Mai mult decat atat, noile reglementari privind modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada de urgenta indica faptul ca nu mai este obligatorie folosirea cardului.

"In urma intrebarilor primite din partea asiguratilor, CNAS reaminteste ca valabilitatea cardurilor nationale de sanatate a fost prelungita de la 5 la 7 ani.

Acest lucru inseamna ca asiguratii pot folosi la toti furnizorii de servicii medicale aflati in relatii contractuale cu o casa de asigurari de sanatate cardurile de sanatate inca doi ani dupa data inscrisa pe suprafata documentului, iar

furnizorilor respectivi le vor fi decontate serviciile astfel prestate catre asigurati.

De exemplu, toate cardurile care au inscrisa data de expirare 31.01.2019 vor fi valabile pana la 31.01.2021. Aceasta inseamna ca detinatorul de card nu are nevoie de adeverinta sau de alte modalitati de a dovedi calitatea de asigurat al sistemului asigurarilor sociale de sanatate.

Totodata, calitatea de asigurat poate fi verificata si pe site-ul CNAS, in sectiunea „Servicii”- „Verificare asigurat” sau utilizand linkul: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html

CNAS va reveni cu informatii lamuritoare ori de cate ori va fi necesar.", este raspunsul CNAS.

COMUNICAT- CNAS reaminteste ca valabilitatea cardurilor de sanatate s-a prelungit la 7 ani

"CNAS reaminteste furnizorilor de servicii medicale aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate, dar si asiguratilor, ca termenul de valabilitate a cardurilor nationale de sanatate emise pana la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani prin Hotararea de Guvern nr.

458 din 28 iunie 2018.

Facem aceasta precizare deoarece in ultimele zile institutia a primit semnalari telefonice ca unii furnizori aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate au refuzat sa acorde servicii medicale persoanelor asigurate, sub motiv ca acestea detin carduri cu termenul de valabilitate inscriptionat depasit.

Masura de prelungire a duratei valabilitatii cardurilor permite o economie de circa 270 milioane lei, prin degrevarea bugetului de stat de cheltuielile aferente tiparirii a aproximativ 14,2 milioane de carduri noi in perioada anilor 2018 – 2019, fondurile respective urmand sa fie directionate spre alte cheltuieli

din domeniul sanatatii publice.

Totodata, reamintim ca acest document este personal si netransmisibil, unul din rolurile cardului national de sanatate fiind de a certifica ca serviciile medicale decontabile din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate au fost efectiv acordate asiguratului respectiv.", este anuntul facut de CNAS, la vremea cand s-a decis modificarea.

CNAS suspenda obligativitatea folosirii cardului de sanatate pe perioada coronaviruslui

"Executivul a aprobat Hotararea de Guvern care cuprinde o serie masuri in domeniul sanatatii pe perioada instituirii starii de urgenta. Proiectul de act normativ a fost publicat in transparenta decizionala in data de 23 martie 2020, iar propunerile specialistilor din domeniul medical si ale pacientilor au fost analizate si implementate in Hotararea de Guvern aprobata azi, in scopul asigurarii accesului la servicii medicale in conditii de siguranta pentru medici si pacienti, prin limitarea deplasarilor si interactiunii cu alte persoane.

Astfel, serviciile medicale si medicamentele necesare pentru tratarea cazurilor cu COVID 19 si a complicatiilor acestora se acorda tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Romaniei, pe toata perioada starii de urgenta.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tot pe perioada starii de urgenta, medicii de familie si medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda consultatii la distanta, care pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu incadrarea intr-un numar maxim de 8 consultatii/ora.

Citeste si: Doi medici chinezi infectați cu Covid au devenit… negri în urma tratamentului

Citeste si: Nu ratati un nou episod al serialului “Familia Medici: Conducatorii  Florentei ”, in aceasta seara, de la 22:00, la Kanal D!  

Citeste si: Ordonanta Militara 10: prima masura confirmata oficial. Anuntul autoritatilor

De asemenea, in vederea asigurarii managementului pacientilor simptomatici de catre medicii de familie si medicii de specialitate din specialitatile clinice din ambulatoriul clinic, pe perioada starii de urgenta pacientii beneficiaza de consultatii, inclusiv la distanta, pentru orice manifestari clinice sugestive pentru infectia cu coronavirus, pentru toate persoanele aflate pe teritoriul Romaniei, chiar daca nu sunt asigurate.

Medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriul clinic va consemna consultatiile medicale la distanta in fisa pacientului si in registrul de consultatii, dupa caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat si a intervalului orar in care acestea au fost efectuate, si va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical. Documentele, inclusiv prescriptiile medicale, vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronica.

Medicul de familie poate emite prescriptie medicala, in continuare, pentru pacientii cu boli cronice cu schema terapeutica stabila, in baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicala si/sau confirmarea inregistrarii formularului specific de prescriere – si pentru medicamentele care pana la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari erau prescrise de catre medicii specialisti.

Pentru pacientii cu boli cronice cu schema stabila de tratament, medicii de familie pot elibera prescriptie medicala fara a mai fi necesara o noua reevaluare a medicului specialist, respectiv fara a mai fi necesara reinnoirea scrisorii medicale initiale.

Pentru emiterea prescriptiei medicale se pot acorda consultatii la distanta in structurile ambulatorii ale spitalelor publice si private.

Medicii din spital pot elibera, daca situatia o impune, la externarea asiguratului, prescriptie medicala in ambulatoriu pentru maximum 90 de zile, conform scrisorii medicale/biletului de iesire din spital, cu exceptia medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care durata de prescriere este de pana la 30 de zile. Detalierea modalitatii de prescriere va fi stabilita prin norme.

Se prelungeste cu 90 de zile termenul de valabilitate a biletelor de trimitere pentru specialitati clinice si a biletelor de trimitere pentru specialitati paraclinice, a recomandarii medicale pentru dispozitive medicale si a deciziei de aprobare pentru efectuarea investigatiei PET-CT.

Pe perioada starii de urgenta se suspenda obligativitatea utilizarii cardului national de sanatate si a documentelor inlocuitoare ale acestuia.

A fost aprobata prelungirea termenelor de aplicare a actelor normative referitoare la pachetele de servicii si la Contractul-cadru, precum si la programele nationale de sanatate, pe toata perioada starii de urgenta.

Actul normativ cuprinde si o serie de reglementari referitoare la modul de finantare a furnizorilor de servicii medicale pe perioada instituirii starii de urgenta. Astfel, pentru unitatile de specialitate care acorda servicii medicale, investigatii paraclinice, medicamente in cadrul programelor nationale de sanatate publica, cat si pentru unitatile sanitare care vor derula programe nationale in perioada starii de urgenta, sumele angajate nu vor fi limitate la cele aprobate pentru trimestrul I al anului 2020.", este comunicatul oficial facut de cei de la CNAS pe data de 30.03.2020.