Cardul de sănătate urmează să fie lansat și în format electronic pe telefon: Ministrul Digitalizării „Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă”

Autor: Cristina Mocanu

Sistemul cardului național de sănătate din România va suferi unele modificări.

Sursa: pinterest.com

Sistemul cardului național de sănătate din România va suferi unele modificări. Acesta urmează să fie lansat și pe telefon

Cu o tehnologie veche de 16 ani, sistemul cardului național de sănătate din România este pe cale să cunoască o transformare radicală. Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că acesta va fi modernizat complet, devenind disponibil și în format electronic, direct pe telefoanele mobile. Această schimbare aduce promisiunea unei gestionări mai eficiente a serviciilor medicale și a fondurilor publice destinate sănătății.

Cardul de sănătate va fi lansat în format electronic

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a provocat un val de speculații și anticipații în rândul populației românești, declarând că sistemul cardului național de sănătate va suferi o transformare profundă. Într-un interviu acordat Digi24.ro, Ivan a dezvăluit că cardul de sănătate, vechi de 16 ani și considerat învechit tehnic, va fi reconfigurat pentru a deveni disponibil și sub formă electronică, direct pe telefonul mobil, similar unui card bancar.

„Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă. Va fi inclusiv într-un wallet în format electronic. Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche, în urmă cu 16 ani. Nu ai cum să ți se dubleze numărul de beneficiari, să ai noi tehnologii, cu ceva ce nu s-a updatat tehnic în ultimii 16 ani ”, a precizat Bogdan Ivan.

Potrivit declarațiilor sale, acest proces de modernizare este inevitabil, ținând cont de necesitatea actualizării sistemului tehnic, dar și de cerințele în continuă schimbare ale utilizatorilor. Ivan subliniază că nu doar tehnologia a rămas în urmă, ci și numărul tot mai mare de beneficiari ai sistemului, ceea ce impune o soluție eficientă și actualizată pentru gestionarea acestor aspecte.

Citește și: Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii începând cu luna octombrie

Care este principalul scop al trecerii cardului pe telefonul mobil?

Una dintre marile noutăți aduse de această transformare este introducerea cardului de sănătate în format electronic, în cadrul unui portofel virtual, la fel ca în cazul cardurilor bancare. Această evoluție are ca scop facilitarea accesului la informațiile medicale și oferirea unei modalități mai convenabile și moderne de gestionare a serviciilor medicale pentru cetățeni.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Însă, schimbarea nu este doar una de formă, ci și de substanță. Ivan subliniază că va exista o transparență și o urmărire riguroasă a cheltuirii fondurilor publice destinate sistemului de sănătate. Acest lucru va fi realizat prin implementarea unor mecanisme de monitorizare și raportare a tuturor tranzacțiilor, asigurându-se că fiecare cheltuială este justificată și în beneficiul pacienților și al sistemului în ansamblu.

„Va fi trasabil totul, adică nu se va putea să-ți fie prescrisă aspirină de 10 ori într-o zi și să fie și decontată.

Va fi totul trasabil și transparent, ca să se știe ce se întâmplă cu banii statului român, plătiți de oameni prin taxe și impozite”, a mai spus Ivan

Cu toate acestea, modernizarea nu va fi lipsită de provocări și de eforturi suplimentare din partea profesioniștilor din domeniul sănătății. Este posibil ca medicii să fie nevoiți să investească în cititoare contactless pentru a putea accesa și gestiona noile carduri de sănătate electronice. Această schimbare implică, de asemenea, adaptarea la noile tehnologii și proceduri, iar unele voci din comunitatea medicală exprimă preocupări cu privire la aceste aspecte.

Citește și: Anticoncepționalele ar putea fi compensate: Alexandru Rafila „Mi se pare mult mai firesc şi mult mai simplu ca o femeie tânără să beneficieze de tratament contraceptiv”

Astfel, trecerea cardului de sănătate pe telefon este o schimbare majoră care va influența modul în care românii accesează și utilizează serviciile medicale. Cu toate acestea, este esențial ca autoritățile să implice în proces medicii și pacienții și să asigure o tranziție lină și eficientă către acest nou sistem modernizat, care promite să aducă beneficii semnificative în gestionarea sănătății publice în România.