Cardul de energie în valoare de 1,400 de lei va fi acordat tuturor persoanelor care fac parte din categoriile vulnerabile și care ar putea întâmpina dificultăți atunci când vine vorba despre plata facturilor la energie. Iată cine sunt, de fapt, beneficiarii, cum se folosesc aceste carduri și pentru ce.
Carduri de energie în valoare de 1.400 de lei. Cum pot fi folosite și până la ce dată?
Cardurile de energie vor avea o valoare de 1.400 de lei și vor fi acordate în două tranșe, astfel încât să cuprindă cele două perioade din an în care românii pot primi facturi mari la energie. Aceste carduri reprezintă, de fapt, un sprijin din partea statului pentru persoanele care fac parte din categoriile vulnerabile și care întâmpină dificultăți atunci când vine vorba despre plata facturilor. Cardul de energie de 1.400
- 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
- 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.
„Am gândit acest mecanism prin Poșta Română, pentru că avem în vedere toate formele de consum energetic.
Acest ajutor va fi sub forma unui voucher tipărit și distribuit de Poșta Română. Cardurile de energie în valoare de 1,400 de lei vor fi fără valoare nominală, ci cu ajutorul lor, beneficiarii vor plăti prin mandat poştal facturile către furnizorii de energie. Sumele vor fi virate în contul bancar al Poștei Române.
Pentru ce vor fi folosite cardurile de energie în valoare de 1.400 de lei?
Cardurile de energie în valoare de 1.400 de lei reprezintă un sprijin din partea statului pentru achitarea costurilor legate de energia electrică, energia termică în sistem centralizat, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale pentru încălzire.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Cine va primi carduri de energie de 1.400 de lei?
Ajutorul de la stat pentru plata facturilor la energie, acordat sub forma cardurilor de energie în valoare de 1,400 de lei, va ajunge la persoanele care fac parte din categoriile vulnerabile. Mai exact, beneficiarii vor fi persoanele care fac parte din următoarele categorii:
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
d) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.
În cazul în care o persoană se încadrează în mai multe categorii, atunci va beneficia de sprijin pentru o singură categorie. Lista beneficiarilor va fi întocmită de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale și transmisă apoi către Poșta Română.
Citește și: Unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică pleacă din România. Ce se întâmpla cu clienții