Care a fost cauza incendiului de la Ferma Dacilor: ”Șansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente” Ultimele informații în cazul tragediei de la Tohani

Author: Diana Bostan
Actualizat: 04 ian 2024, 10:09

Cauza incendiului de la ”Ferma Dacilor”

Sursa: Facebook- DSU/ Ferma Dacilor

Motivul izbucnirii incendiului de la "Ferma Dacilor". Potrivit procurorilor, probabilitatea de supraviețuire a victimelor a fost inexistentă.

Dezvăluiri halucinante în cazul tragediei de la Tohani. Procurorii care anchetează cazul "Ferma Dacilor" nu exclud posibilitatea ca incendiul să fi fost provocat intenționat, însă până în prezent nu există dovezi concrete în acest sens. Tot procurorii au dezvăluit faptul că șansele ca victimele să scape cu viață au fost aproape inexistente.

De la ce ar fi pornit incendiul de la ”Ferma Dacilor”

Procurorii afirmă că nu resping nicio ipoteză în cursul anchetei, dar, până în prezent, nu există dovezi care să susțină că incendiul a fost provocat intenționat.

Potrivit Parchetului, cauza probabilă a incendiului a fost "efectul termic al curentului electric". Aceasta s-a întâmplat în contextul în care firma era conectată la rețeaua electrică în conformitate cu un contract încheiat în 2014, destinat unui consumator non-casnic cu denumirea "pompă de apă" având o putere de 8.00

kW, care s-a dovedit a fi insuficientă pentru a susține consumul electric al unei pensiuni.

Citește și: Adevăratul motiv al izbucnirii incendiului de la Ferma Dacilor. Autoritățile încep să elucideze cazul

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

„Materialul probator administrat până în prezent nu a relevat indicii care să confirme ipoteza incendiului de tip arson (incendiere provocată ca urmare a unei acțiuni umane intenționate), cercetările ce urmează a fi efectuate în cauză având rolul de a stabili până

la gradul de certitudine inclusiv cauza probabilă a incendiului”, au transmis procurorii în acest caz, potrivit Digi24.ro.

Victimele nu au avut nicio șansă în calea flăcărilor

Procurorii indică mai multe deficiențe la locația incidentului, inclusiv absența autorizației de construcție, instalația electrică subdimensionată, mansarda construită din lemn inflamabil fără căi de evacuare adecvate, și centrala de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu care nu funcționa.

Chiar dacă s-a luat în calcul și faptul că imobilul ar fi fost incendiat intenționat, întreaga situație descrisă arată că factorii decizionali nu au respectat normele de securitate la incendiu. Aceasta include construcția imobilului fără autorizație, realizarea mansardei din lemn inflamabil fără căi de evacuare adecvate, încadrarea construcției în gradul V (cel mai defavorabil grad) de rezistență la foc, încălcarea prevederilor legale în procesul de întabulare, emiterea unui certificat de constatare a edificării construcției fără verificarea tuturor cerințelor fundamentale, construirea imobilului fără obținerea avizului/autorizației de la I.S.U.

Prahova, dotarea cu o centrală de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nefuncțională la momentul incendiului, instalarea acesteia pe baza unui proiect neavizat, precum și utilizarea unei instalații electrice certificate, dar subdimensionate (cu o putere de 8 kW) în comparație cu nevoile reale ale unui consumator de acest fel.

Citește și: Cornel Dinicu a fost audiat timp de 6 ore. Proprietarul Fermei Dacilor a refuzat să discute cu procurorul

În urma menționării celor de mai sus, procurorii susțin că victimele nu ar fi avut vreo șansă să scape cu viață din incendiu. ” Deoarece în condițiile descrise, raportat la lipsa de siguranță a încăperilor oferite ca spații de cazare, șansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente”, se mai arată în comunicatul transmis de autorități.

Procurorii afirmă că, în prezent, sunt în desfășurare activități de urmărire penală, având ca obiectiv administrarea unui probatoriu complex. Ei precizează că, în raport cu procedurile efectuate în această cauză, vor furniza detalii suplimentare atunci când împrejurările o vor permite, iar în timpul desfășurării investigațiilor, vor ține opinia publică la curent. 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.