Aceste previziuni au ca și subiect principal o posibilă recesiune, dar și inflația, iar motivul acestor îngrijorări este reprezentat de războiul din Ucraina ce afectează atât România, cât și restul globului.
Se îndreaptă sau nu lumea spre o nouă recesiune?
Cei mai mulți economiști afirmă că lumea se îndreaptă spre o nouă recesiune. Unul dintre cei mai mari producători de aluminiu pentru europeni își va înjumătăți producția deoarece costurile energetice sunt prea mari.
Războiul dintre Rusia și Ucraina este un pericol pentru Europa, mai ales dacă Rusia va opri robinetul de gaze pentru toată Europa de Vest.
Economistul Nouriel Roubini, care a prezis corect criza financiară din 2008, a declarat că cel mai probabil ne va aștepta o recesiune „lungă și urâtă” la nivel global la sfârșitul acestui an, care putea dura până anul viitor.
Expert român, Adrian Negrescu a anunțat că ”Din păcate, va trebui să trecem prin recesiune, în 2023, pentru a ne reveni din punct de vedere economic . Probabil vor fi peste 120-130.000 de firme care se vor închide, iar numărul șomerilor va depăși 500.000 ”.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Citeste si: Curs valutar joi, 22 septembrie 2022. Cu cât se vinde astăzi euro. Cât a ajuns să coste moneda americană
Care ar fi efectele unei noi recesiuni
Firmele mici vor fi cele care vor fi primele afectate, mai ales din comerț și servicii, alături de companiile din domenii precum construcții, imobiliare și industria prelucrătoare.
Pensionarii, persoanele plătite cu salariul minim și familiile cu copii se vor număra printre cei care vor simți cel mai puternic efectele recesiunii. Prețurile sunt mai mari, dobânzile sunt și ele exagerate în raport cu salariile românilor. ,,Dacă inflația va continua să fie de peste două cifre în 2023, iar statul va elimina plafonările de preț la energie și gaze, să ne așteptăm la o situație și mai gravă, în contextul în care puterea de cumpărare a populației, și așa slăbită, va fi practic spulberată de prețurile de două-trei ori mai mari la energie și gaze față de cele din prezent. Să nu uităm că gazele, potrivit datelor INS, chiar și plafonate, s-au scumpit deja cu 89%.(…)Disponibilizările de personal inerente într-un an de recesiune, vor săpa și mai mult în starea de spirit a populației și, ca într-un carusel, efectele le vom vedea într-o scădere accentuată a consumului, principalul motor al economiei”, a mai explicat specialistul.
Citeste si: Cum prevăd economiștii evoluția valutei în următoarea perioadă a anului. Ce se va întâmpla cu moneda euro
Sursa: ziare.com