Nicolae Ceaușescu a fost secretarul general al Partidului Comunist Român și șeful de stat al Republicii Socialiste România din anul 1967 până în 1989. Atât el, cât și soția sa, Elena Ceaușescu, erau unele dintre cele mai importante și influente persoane ale statului român din perioada comunistă.
Cuplul a fost executat la Târgoviște în data de 25 decembrie 1989, mai exact în ziua în care revoluția începută la 16 decembrie lua sfârșit.
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
Ziua de Crăciun a anului 1989 avea să fie ultima pentru cuplul dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu. Aceștia au fost executați prin împușcare la 5 minute după anunțarea sentinței acestora, chiar în curtea garnizoanei din Târgoviște.
În drum spre locul în care avea să aibă loc execuția, Nicolae Ceaușescu și-a arătat nemulțumirea în legătură cu organizarea evenimentului în sine, exclamând: „Puteam fi împușcați fără mascarada asta”.
Citeste si: Importanța Revoluției din decembrie 1989: Ce au câștigat românii după căderea regimului Ceaușescu
Cuplul dictatorial a fost legat de mâini și dus către locul execuției, în ciuda tuturor protestelor lor împotriva situației în care se aflau.
Elena Ceaușescu a declarat înainte de momentul execuției că ea își dorește să moară împreună cu soțul ei: „Împreună am luptat, să murim împreună!”.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Înainte ca gloanțele să îi atingă pe cei doi, Nicolae Ceaușescu și-a rostit ultimele cuvinte, care diferă de la o sursă la alta. Cea mai cunoscută variantă este cea conform căreia fostul președinte al Republicii Socialiste Române a strigat „Trăiască Republica Socialistă România Liberă și Independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!”. Alte surse declară că Ceaușescu a început să cânte primele versuri din cel mai cunoscut cântec comunist „Internaționala”: „Sculați, voi oropsiți ai vieții,/ Voi, osândiți la foame, sus!/ Să fiarbă-n inimi răzvrătirea,/ Să înceapă al lumii vechi apus!”.
Ce s-a întâmplat după execuție?
Televiziunea națională a prezentat comunicatul de presă privind execuția cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu și a făcut publice imaginile din timpul procesului și execuției. Pe lângă fotografii, postul național de televiziune a publicat și fragmente din filmările din timpul execuției. La scurt timp după execuția celor doi, pedeapsa cu moartea a fost abolită din cadrul constituției României, executarea cuplului prezidențial fiind ultima astfel de pedeapsă din istoria recentă a țării.
Trupurile neînsuflețite ale cuplului au fost duse după câteva zile la morga Spitalului Militar Central, după ce au fost ținute la stadionul Ghencea. După încă puțin timp, acestea au fost în cele din urmă transportate la Cimitirul Ghencea și înmormântate în secret.
Ion Iliescu despre executarea soților Ceaușescu
În ciuda faptului că Ion Iliescu a preluat conducerea României după puțin timp de la decesul cuplului, conform unui documentar BBC, acesta nu ar fi fost de acord la început cu executarea celor doi. Motivul opunerii în fața propunerii de execuție nu este însă cunoscut publicului.
Execuția a avut totuși loc după ce Ion Iliescu a acceptat în cele din urmă propunerea, la îndemnul generalului Victor Atanasie Stănculescu. Acesta a susținut că în cazul opunerii asupra execuției, armata va opri procesul de colaborare cu Consiliul Frontului Salvării Naționale. Astfel, Iliescu este constrâns să ia o decizie în favoarea sa, acceptând în cele din urmă propunerea pentru a avea în continuare parte de sprijinul armatei.
Sursă: tvr.ro , fanatik.ro mediafax.ro