Care e concluzia judecatorilor dupa patru ani in cazul incendiului de la Maternitatea Giulesti

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 02:14

Cine se poate uita in ochii unor mame pentru a le spune ca bebelusii lor n-ar fi murit daca asistenta care ar fi trebuit sa-i supravegheze n-ar fi plecat dupa servetele?

Este motivarea judecatorilor, la patru ani de la tragedia fara precedent de la maternitatea Giulesti. Dupa aproape un an de cand asistenta Florentina Cirstea a fost condamnata in dosarul „Maternitatea Giulesti”,  a aparut si motivarea instantei. Nou-nascutii nu au putut fi evacuati imediat dupa izbucnirea incendiului pentru ca asistenta nu era in salonul de terapie intensiva. Femeia era plecata in alt salon, dupa servetele igienice.

Voia sa mearga la toaleta:„...inculpata

Cîrstea Florentina Daniela a ramas în acest salon timp de 4 minute, durata ce este considerabil mai mare decât cea necesara pentru lua servetele igienice.”

Asta inseamna ca bebelusii ar fi putut fi scosi de catre asistenta, din incapere, inainte ca iadul sa se dezlantuie in salon.
Instanta care a condamnat-o pe asistenta la doi ani si doua luni de inchisoare a tinut cont de gravitatea faptei, dar si de incercarile disperate ale femeii de a iesi basma curata.

Ea a incercat sa-si motiveze absenta din salonul de terapie-intensiva cautand diversi tapi ispasitori.

Dar ce scuze, ce motivari pot sterge durerea din sufletul mamelor care  si-au pierdut bebelusii la putin timp dupa ce i-au adus pe lume?!Din declaratiile martorilor audiati in dosarul care-a socat o tara intreaga, reiese ca personalul medical impreuna cu agentii de paza au incercat sa opreasca extinderea flacarilor. Oamenii au inchis usile salonului de terapie-intensiva.

N-a fost, insa, suficient. De ce nimeni n-a actionat dupa vreun plan anume? De ce nu au reusit sa stinga incendiul inainte sa flacarile sa ajunga la incubatoarele in care se aflau nou-nascutii? Pentru ca in timpul incendiului nu a existat o persoana anume din cadrul spitalului care sa gestioneze incidentul, este explicatia unuia dintre martorii audiati de instanta:

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„La un moment dat, am încercat sa folosim un hidrant din apropiere, însa, din câte cunosc, nu exista apa pe instalatie.”


In iulie, anul trecut, asistenta Florentina a fost condamnata la doi ani si doua luni de inchisoare cu executare, pentru ucidere din culpa,  in timp ce fostul manager al spitalului, Bogdan Marinescu, a fost amendat penal cu 6.500 de lei, iar Maternitatea Giulesti cu 400 de mii de lei. Pe lista neagra a fost trecuti si Seful Serviciului Tehnic al spitalului, care  a primit o pedeapsa de doi ani si opt luni de închisoare, cu suspendare.
Unul dintre electricienii maternitatii a fost si el condamnat la doi ani de inchisoare. Decizia Judecatoriei Sectorului 6 nu este definitiva.

Un incendiu extrem de puternic a izbucnit in vara anului 2010, in salonul de Terapie Intensiva a nou-nascutilor de la Maternitatea Giulesti. Trei bebelusi au murit in acel incendiu, iar alti trei au murit la scurt timp dupa ce au fost transferati la Spitalul Grigore Alexandrescu.

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.