Care e cota unică în România. Confuzia pe care o fac mulți români!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 26 feb 2023, 05:25

Discuție în coaliția de guvernământ privind cota unică

Sursa: pexels.com

Mulți români fac o confuzie în privința cotei unice din țara noastră. În ultima vreme s-a creat o discuție legată de cota unică și cota progresivă.

Cota unică este acum 10%, fiind schimbată din 2018, de la 16%. Mulți români consideră eronat că această cotă unică este în continuare de 16%. 

Cota unică a stârnit în ultima vreme dezbateri, atât în coaliția de guvernământ, cât și în societate, în general.

PSD dorește introducerea cotei progresive, dar celelalte partide din coaliția de guvernământ, PNL și UDMR, resping această idee.

În momentul de față sunt mai multe categorii scutite de impozit: IT-iștii, cei din sectorul construcțiilor și din sectorul alimentar.

Citeste si: Vești proaste pentru românii care câștigă mai mult de 4.000 de lei net! Și angajații din IT ar putea primi o lovitură dură!

Marcel Ciolacu: Ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică

„Ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a mărturisit că ministerul pe care îl conduce va face o analiză a cotei unice în comparație cu cea progresivă.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Eu nu pot să neg că nu vom avea dezbatere: Cotă unică versus impozit progresiv”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, într-un interviu pentru Hotnews.ro.

Câciu a susținut, la unison cu președintele partidului din care face parte, Marcel Ciolacu, faptul că această cotă unică nu mai este, de fapt, unică.

„Eu am zis să facem câteva analize pe 3 tipuri de țări (în ceea ce privește impozitul progresiv n.r.):

o țară dezvoltată despre care toată lumea știe că e dezvoltată – Germania de exemplu, o țară mediteraneană și 3 țări foste comuniste, din zona Centrală de Est și de Sud-Est”, a subliniat Adrian Câciu.

„Cota unică a rămas în continuare în România, dar mai sunt trei state din Europa care au cotă unică şi nu sunt nişte state... Chiar unul este cam cât are Bucureştiul, aşa.

Deci nu sunt nişte state dezvoltate economic. Trebuie să ne hotărâm: vrem, în România, să inventăm tot timpul apa caldă sau vrem să intrăm în zona euro categoric.(...) Aceste măsuri fiscale sunt prinse în programul de guvernare- nu neapărat desfiinţarea cotei unice explicit-, că vom analiza în cursul acestui an o altă abordare fiscală. Ştiţi foarte bine că orice modificare la Codul Fiscal intră în vigoare după şase luni, ca să fie totuşi predictibilă şi transparentă”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Președintele Senatului, Florin Cîțu, fost președinte PNL, a susținut că la negocierile pentru formarea coaliției cu PSD s-a discutat acest subiect și că a fost respinsă ideea introducerii cotei progresive.

"În Partidul Social Democrat sunt sigur că sunt astfel de discuţii, este conform ideologiei. Dar în acest compromis cu Partidul Naţional Liberal la guvernare este imposibil”, a declarat Florin Cîţu.

Citeste si: Ce este impozitul progresiv și cum va afecta buzunarele românilor. Marcel Ciolacu anunță „optimizare fiscală” din 2023