Care este adevărul despre viermii din masca de protecție? Experimentul care arată ce se ascunde în fibra măștilor

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 05 apr 2021, 18:32
Masca de protecție folosită de majoritatea persoanelor pentru a se proteja de noul coronavirus
Sursa: unsplash

Purtarea măștii de protecție este obligatorie în România, însă există persoane care susțin că aceasta ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate și că ar fi fost descoperiți viermi în interiorul acesteia. Care este adevărul?

O informație potrivit căreia pe suprafața măștilor de protecție ar exista viermi s-a viralizat în mediul online. Totul a pornit după ce o mască de protecție a fost pusă deasupra unei oale cu apă, care elimina aburi, aceasta imitând respirația umană. Ce se întâmplă, de fapt, în momentul în care masca de umezește? Un fizician a oferit răspunsul.

Fizicianul Cristian Presură, adevărul despre viermii din masca de protecție. Ce a descoperit în urma unui experiment?

Pentru că au apărut informații potrivit cărora măștile de protecție ar reprezenta un loc în care se pot dezvolta paraziți, acest lucru reprezentând un adevărat pericol pentru sănătate, fizicianul Cristian Presură a făcut un experiment prin care să demonteze mitul viermilor din măștile de protecție.

Fizicianul a repetat experimentul făcut de un internaut, dar pentru o precizie mai mare, acesta a folosit un microscop pentru a arăta ce se întâmplă, de fapt, pe suprafața măștilor în momentul în care acesta se umezesc.

Astfel, fizicianul Cristian Presură a precizat că nu este vorba despre paraziți, ci despre scame din materiale, acestea formându-se în momentul în care masca de protecție  se umezește, în prezenta unui curent de aburi.

„M-am uitat cu atentie la o masca noua pe partea interioara si am gasit scame pe ea. Imaginea de mai jos este un astfel de exemplu. Zona asta se vedea si cu ochiul liber ca un punct, atragea atentie.

Scamele sunt de tipuri diferite. Parerea mea este ca nu sunt periculoase, pentru ca inhalam astfel de scame mici si atunci cand ne punem haine pe noi sau cand aerul din camera nu e aerisit. Ele apar in procesul de fabricare si ambalare, asa cum gasim pe unele ambalaje alimentare "poate contine urme de..." Dar e nevoie de vocile specialistilor in fabricarea textilelor.”, a scris fizicianul Cristian Presură pe contul personal de facebook. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Raluca Turcan, prima reacție după ce a fost fotografiată fără mască: "Consider că este corect, chiar dacă..."

Ulterior s-a pus întrebarea dacă scamele pe care le inhalează cei care poartă masca de protecție sunt periculoase pentru sănătate. Fizicianul Cristian Presură este de părere că acesta nu pot provoca probleme de sănătate, însă este nevoie de părerea medicilor specialiști pentru a trage o concluzie în acest sens. 

Citeste si: Când scăpăm de masca de protecție? Valeriu Gheorghiță a anunțat condiția pentru eliminarea măsurii!