Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la Iași la data de 13 iunie 1641, acestea fiind primite ca și cadou din partea Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol pentru generozitatea pe care domnitorul Vasile Lupu al Moldovei a oferit-o.
Care este Blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva?
Sfânta Cuviaosă Parscheva este celebrată anual la data de 14 octombrie, iar credincioșii ce își doresc să se roage la moaștele acesteia iau parte la un pelerinaj de câteva zile în Iași. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află în țara noastră de peste 350 de ani, iar de tot atâta timp asupra lor se află un blestem.
Trupul neînsuflețit al Sfintei Cuvioase Parascheva a fost adus în Iași la 13 iunie 1641, iar pentru a exista cât mai puține șanse ca vestimentația acesteia să nu fie separată de moaștele ei, domnitorul Vasile Lupu și Mitropolitul Varlaam au scris un blestem sub hainele ei, urmând ca acestea să fie închise sub un sigiliu, nefiind atinse de peste 380 de ani.
Deși acest blestem există, în fiecare an există o ceremonie specială, la care participă doar câţiva preoţi pentru a schimba veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar pe sigiliul pus sub hainele Sfintei
Parascheva este înscris blestemul „Fie blestemat cel care va împrăştia Moaştele Sfintei. Cuvioase Parascheva”. Trupul Cuvioasei Parascheva este îmbrăcat în două straturi de veşminte, unul care este permanent și al doilea care este înlocuit în fiecare an.Veșmintele ce sunt schimbate în fiecare an sunt donate mănăstirii ce îi poartă numele și hramul, iar pe parcursul procesului, moaștele acesteia sunt înfășurate într-un giulgiu realizat dintr-o pânză de in.
Veștmintele pe care Sfânta Parascheva le poartă sunt schimbate de mai multe ori pe an, acestea fiind diferite în funcție de perioada liturgică în care ne aflăm, astfel culoarea lor poate varia.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Hainele pe care Sfânta Cuvioasă Parascheva le are sunt schimbate de 5 ori pe an, în cadrul unei ceremonii speciale, iar acest lucru se face din apreciere și respectul pe care îl purtăm față de aceasta.
Citește și: Ce este bine să dai de pomană de Sfânta Parascheva?
Superstiții de care românii țin cont la data de 14 octombrie 2023
Sfânta Parascheva este considerată una dintre cele mai importante sărbători, în calendarul creștin ortodox fiind trecută cu o cruce roșie, motiv pentru care în această zi există mai multe superstiții de care credincioșii țin cont. La data de 14 octombrie nu trebuie să facem focul în case deoarece se crede că adevărata căldură de care avem nevoie în această zi se află în inimile oamenilor.
În această zi de sărbătoare nu este bine nici să ne certăm cu oamenii din jurul nostru, dar nici să nu ne supărăm pe ei. Nu trebuie nici să lucrăm în această zi sfântă deoarece această acțiune îi va condamna pe oameni la boli grele. Femeile nu trebuie să croșeteze de Sfânta Cuvioasă Parascheva deoarece se crede că nu își vor mai găsi alesul și astfel nu se vor mai mărita.
Cum Sfânta Parascheva este trecută cu cruce roșie în calendar, spălatul și călcatul sunt activități interzise. De Sfânta Parascheva nu trebuie să consumăm alimente ce sunt în formă de cruce, precum nuci, castraveți sau alte poame, iar aceste alimente nu trebuie să fie oferite nici în pachetul de pomană.
Este bine ca în această zi să ținem post, astfel încât să ne arătăm respectul și aprecierea față de Sfânta Parascheva, astfel este recomandat să nu consumăm în această zi carne de pui, carne de porc, carne de vită, pește, dar și ouă, lapte sau alte produse lactate.
Citește și: De ce nu trebuie să mâncăm pepene roșu de Sfânta Cuvioasă Parascheva?