Care este cea mai bună făină pentru cozonac? Rețeta tradițională de la bunica

Author: Bianca Vidoi

Care este făina pe care trebuie să o folosească gospodinele pentru cozonaci

Sursa: Pexels.com

Cozonacul este un dulce pe care românii îl pregătesc pentru fiecare ocazie specială, iar aceasta este făina pe care trebuie să o folosească gospodinele.

Cozonacul reprezintă un desert pe care românii îl au întotdeauna pe masă în momentele importante, în special de Crăciun, când se sărbătorește Nașterea Domnului. Gospodinele pregătesc de ani de zile cozonaci după rețetele bunicilor, iar alături de această experiență au reușit să deslușească secretul celui mai bun tip de făină pentru cozonac.

Ce făină trebuie să folosim când facem cozonaci

Cozonacii sunt recunoscuți de români ca un simbol al sărbătorilor de iarnă, iar deși în ultimii ani oamenii au început să îi achiziționeze de la diferite brutării sau magazine, există și gospodine ce își pun

sufletul și dragostea în pregătirea acestora pentru Crăciun. După o experiență surprinzătoare, gospodinele au descoperit care este secretul unui cozonac pufos, așa cum îl făcea bunica, iar acesta este făina potrivită.

Deși s-ar crede că orice tip de făină este potrivit pentru prepararea cozonacilor, gospodinele spun că făina 000 este recomandată pentru a scoate un cozonac pufos din cuptor. Dacă alegeți să folosiți făina 000 pentru prepararea cozonacilor trebuie să aveți grijă la modul în care aceasta este depozitată astfel încât calitatea ei să nu se schimbe în timp.

Citește și: Rețetă de cozonac: Cea mai pufoasă și delicioasă rețetă. Trucuri pentru un cozonac reușit

Pentru a ne asigura că făina pe care o folosim pentru cozonaci ne va oferi un rezultat cât mai gustos și pufos trebuie ca aceasta să fie depozitată în frigider, însă trebuie să fie închisă ermetic pentru a nu păstra mirosul alimentelor din frigider sau într-un dulap sau sertar, într-un recipient de sticlă sau o pungă de hârtie pentru a preveni formarea cocoloașelor din cauza umezelii, potrivit temananc.ro

Rețeta bunicii de cozonaci pentru Crăciun

Cozonacul pufos nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun, iar de-a lungul anilor, gospodinele au reușit să descopere rețeta care nu va da niciodată greși în fața persoanelor iubite, exact așa cum îi făcea bunica. Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie pentru a face cei mai buni cozonaci pentru masa de Crăciun:

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

 

  • 1 kg făină
  • 350 g zahăr
  • 8 gălbenușuri
  • coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală
  • 50 ml ulei
  • jumătate de linguriță sare
  • 14 g drojdie uscată
  • o fiolă esență de vanilie
  • un pachet de unt
  • 400 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 8 albușuri
  • 80 g pudră de cacao
  • 250 g miez de nucă măcinat
  • 25 ml esență de rom

Pentru a realiza această rețetă de cozonaci trebuie să încălzim laptele, urmând să topim untul. Într-un bol vom începe să amestecăm ingredientele uscate, mai exact făina cu cojile de portocală și lămâie, după care vom face o gaură în centrul amestecului. Separat de acestea vom separa albușul de gălbenuș, iar gălbenușurile le vom bate foarte bine cu sarea.

Acum a venit momentul în care vom dizolva zahărul în laptele pe care l-am încălzit, după care adăugăm esența de vanilie, gălbenușurile și laptele cu zahăr în bolul cu făină și amestecăm până totul se omogenizează.

Untul pe care l-am topit îl vom amesteca separat cu uleiul, după care îl lăsăm deoparte pentru a începe frământarea aluatului.

Citește și: Rețetă de cozonac care se desface felii ca la mama acasă

În timp ce frământăm aluatul putem adăuga treptat și amestecul din unt și ulei, după care acoperim aluatul și îl lăsăm la dospit timp de 90 de minute, la loc cald. Cât timp aluatul este la dospit putem începe să facem umplutura, iar pentru a face asta trebuie să mixăm albușurile spumă împreună cu zahărul, după care adăugăm pudra de cacao, esența de rom și nuca.

După cele 90 de minute, trebuie să împărțim aluatul în două părți egale, iar fiecare parte se mai împarte în două, astfel obținem patru, urmează să întindem prima parte în forma unui dreptunghi, se umple cu amestecul de cacao, după care se rulează și se repretă procesul. Vom alătura două astfel de rulouri și le vom pune în tăvile unse cu ulei și le lăsăm la crescut pentru aproximativ 45 de minute. Înainte să punem cozonacii la cuptor îi vom unge cu ou și lapte și îi vom pune la copt pentru 50 de minute, la 170 de grade, relatează fanatik.ro

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.