Care este cea mai bună făină pentru pâine?

Autor: Diana Tilă

Acum un an, izbucnirea războiului ruso-ucrainean și apariția unei crize a cerealelor, au determinat și o creștere a prețului la unul dintre alimentele de bază: pâinea.

Pe măsură ce bursa cereale afișa cotații din ce în ce mai mari la cereale, prețul pâinii creșterea și el, iar oamenii au început să se orienteze tot mai mult către pâinea făcută în casă. Cu siguranță cunoști cel puțin o persoană care a început să coacă pâine și tot felul de produse de panificație în această perioadă în propria locuință. Dacă tu nu ai avut încă curajul să coci prima ta pâine, poate vei încerca să faci asta după ce vei citi următoarele informații despre făina potrivită pentru pâine.

Câte tipuri de făină există?

Există în comerț mai multe tipuri de făină, fiecare din ele fiind recomandată pentru anumite preparate. Iată care sunt cele mai apreciate tipuri de făină și cum le poți folosi:

  • Făina tip 000 – potrivită pentru dulciurile sofisticate și cozonaci,
  • Făina tip 450 – potrivită în special pentru preparatele de patiserie,
  • Făina tip 550 – potrivită pentru produsele fragede, cum ar fi biscuiții sau foietajul,
  • Făina tip 650 – potrivită pentru pâinea de casă,
  • Făina tip 1050 – potrivită pentru produsele integrale, cum ar fi plăcinte.

Este important să ții cont de indicațiile producătorului pentru a evita un eșec culinar. Făina este unul dintre cele mai importante ingrediente ale rețetelor de dulciuri, patiserie sau panificație, așa că, alege-o corect, urmează instrucțiunile din rețetă și vei vedea că te vei bucura de un preparat gustos.

Care este cea mai bună făină pentru pâine?

Dacă vrei să începi să faci pâine de casă, orientează-te către făina 650 pentru că aceasta este cea mai bună. Este mai puțin procesată decât făina tip 000, are un procent mai mare de gluten și te ajută să obții un aluat elastic, care se frământă ușor și dospește frumos. Acest tip de făină este recomandat nu doar pentru pâinea de casă, ci și pentru aluatul de pizza sau cel de covrigi. Sfatul nostru este să ai întotdeauna făină 650 în cămară pentru că nu știi niciodată când te apucă pofta de produse de panificație.

Sfaturi pentru a obține cea mai bună pâine

Există câteva secrete pe care gospodinele le au pentru a obține o pâine cu miez pufos și crustă crocantă:

  • Asigură-te că făina este proaspătă (găsești mereu făină de calitate la agrotrading.ro),
  • Asigură-te că făina a fost depozitată în mod corespunzător (într-un recipient ermetic),
  • Cerne făina înainte de folosire și las-o la uscat dacă este umedă (ca să îți dai seama dacă făina este umedă, este suficient să strângi în pumn o cantitate mică de făină – dacă rămâne strânsă, înseamnă că este umedă),
  • Respectă cantitățile indicate și ingredientele (dacă ți se spune să folosești drojdie proaspătă, nu încerca să o înlocuiești cu aceeași cantitate de drojdie uscată),
  • Frământă pâinea și las-o la dospit exact cât este indicat (nici mai mult, nici mai puțin),
  • Folosește un vas special pentru coacerea pâinii.

Dacă ții cont de toate aceste informații, vei vedea că prima ta pâine de casă va fi un succes delicios!